Nyt kunstværk i byrummet: Farver og trælister sætter liv i Bording

Endnu et kunstværk skal lyse op i byens nye byrum

24. september 2019, 12.50

Den store nymalede gavl er klar til at blive dekoreret af et nyt farvestrålende kunstværk af Jens Christian Jensen. Den praktiske del af ophægningen har tidligere tømrermester Søren Nielsen lovet at stå i spidsen for. Foto: Laila Kempel

BORDING En murstensgavl har hen over sommeren fået en ny farve, og om et øjeblik - helt præcist lørdag 5. oktober - kommer der endnu mere farve på husmuren ved mødestedet i Bording.

Her vil borgmester Ib Lauritsen (V) nemlig afsløre et kunstværk i bymidten.

Værket er lavet af den professionelle og lokale kunstner Jens Christian Jensen, der med hjælp fra flittige hænder i Bording har lavet et farvestrålende værk, der skal skabe liv i Bording.

Bag initiativet står den forholdvis nye forening Liv i Bording, der blev stiftet umiddelbart efter det store byfornyelsesprojekt.

Foreningen fik en stor pose penge af Realdania med kravet om, at pengene bruges til at sikre, at der kommer liv i byen.

Det bliver der med garanti den lørdag, hvor der ud over kunstafsløringen er arrangeret markedsboder og masser af musik med blandt andet Bording Tamburkorps.

Professionel kunstner i spidsen

Det er foreningens formand, Jakob Lauridsen, der har sat skub i kunstprojektet med hjælp fra de to tidligere lærere på skolen Grethe Linderoth og Lisbeth Svends Pedersen.

- Vi syntes, det var vigtigt, at projekterne involverede byens borgere. Vi syntes også, det var vigtigt, at det var en professionel kunstner, der skulle stå i spidsen for noget, der skulle være blivende, siger de to tidligere kolleger.

De foreslog foreningen at rette henvendelse til Jens Christian Jensen, som siden har engageret sig i to projekter.

Det første blev afsløret før sommerferien og involverede elever på Bording Skole, der lavede hver sin livshistorie på en række rundstokke, der allerede lyser op på Mødestedet.

Og nu er tiden så kommet til anden del - et projekt, der også er lavet i træ. 12-15 af byens borgere meldte sig frivilligt til projektet ved et af byens spis sammen-arrangementer i forsamlingshuset.

De frivillige har under ledelse af tidligere malermester Lars Mortensen, som i øvrigt også har en kunstnerisk åre, haft travlt med at male 500 træstokke i farverne grøn, blå, pink og gul.

- Vi har sammen med Jens Christian Jensen været en tur rundt i byen og drøftet mange muligheder. Beslutningen har dog alene været lagt i hænderne på Jens Christian Jensen og foreningen, siger Grethe Linderoth om projektet, som hun glæder sig til at se hængt op på den nymalede gavlmur.

Ifølge Liv i Bordings vedtægter er det dog et krav, at der skal skaffes penge, der svarer til halvdelen af udgifterne. Og derfor er der ud over tilskuddet fra foreningen også fundet sponsorer og andre bidragsydere for at få tingene til at nå sammen.

- Gevinsten for os alle er da, at der kommer farver i området. Det nye værk taler sammen med »Blyanterne« (som børnenes værk kaldes i folkemunde, red.), siger Lisbeth Svends Pedersen, som glæder sig til at få lidt kulør på Bordings bymidte.

Og mon ikke de farverige værker kommer til at skabe liv. Om ikke andet vil det få folk til at stoppe op og måske tælle til 10.

- Det er jo forskelligt, hvad folk kan lide. Nogle vil synes om det - andre det modsatte. Det er jo det, kunsten kan - at få folk til at diskutere, siger Grethe Linderoth.