Han forsker i bedre batterier

Mathias Jørgensen leder efter en metode til at »gemme« overskydende vindenergi til stille dage

10. december 2019, 12.38

Mathias Jørgensen, der kommer fra Lind, har netop fået antaget sin ph.d.-forskning ved Aarhus Universitet Foto: Privatfoto

FORSKNING Vi ved det godt: Det blæser i Danmark. Derfor er det i udgangspunktet en knaldgod ide at lade store vindmøller omdanne den gratis ressource til strøm. Humlen er bare, at nogle dage blæser det så meget, at møllerne laver mere strøm, end vi kan forbruge. Og omvendt er der vindstille dage, hvor der kommer for lidt energi ud af møllerne.

- Men hvis vi nu kunne finde en effektiv måde at opbevare strømmen på, når der er overproduktion, så det kan bruges på dage med underproduktion, så kunne Danmark faktisk blive 100 procent selvforsynende, forklarer Mathias Jørgensen om essensen af det ph.d.-projekt, han netop har fået antaget ved Aarhus Universitet.

Den 29-årige tidligere herningensers forskning bliver én blandt mange puslespilsbrikker i at nå det mål.

- Nu er »lige rundt om hjørnet« i forskerverdenen tit målt i år, men jeg tror da, der vil være gennembrud på feltet i løbet af et par år, vurderer den nyudnævnte ph.d i nano-sience.

Mathias Jørgensen er vokset op uden for Kollund, har gået i Lind Skole og blev student fra Herning Gymnasium i 2009.

Undervejs i sine studier på nano sience har han læst et år ved Det Danske Universitetscenter i Beijing og fået en helt anden kultur ind under huden.

I dag bor Mathias Jørgensen i Aarhus, og han er netop blevet ansat på universitetet i en etårig forskerstilling med henblik på at arbejde videre med udviklingen af bedre og billigere batterier til opbevaring af energi.