Hjælp naturen og vind

Naturen er klemt, men borgerne kan hjælpe ved at gøre haverne vildere. Det kan udløse en gevinst

Udgivet:31. august 2022, 10.18

Læsetid:3 minutter

»Vild med vilje«-planterne ved den tidligere Vestre Skole er et godt eksempel på, hvad alle kan gøre - både kommunen og private - for at hjælpe naturen bedre på vej. Foto: Tom Laursen

Thomas Vang Nielsen
Journalist

9 måneder siden

IKAST-BRANDE De fleste konkurrencer er overstået på få uger eller dage. Men sådan er det ikke med konkurrencen, som omtales i denne tekst.

Frem til 1. juli 2023 er Ikast-Brande Kommune vært for en konkurrence, der skal bakke op om indsatsen med at skabe mere natur og flere levesteder for dyr og planter.

I daglig tale beskrives indsatsen som at gøre kommunen »vildere«, og behovet for en fælles indsats er stor.

Antallet af levesteder bliver færre, dårligere og mere fragmenterede. Dyr, svampe og plantearter er derfor i tilbagegang. Heldigvis kan vi alle hjælpe ved eksempelvis at etablere nye levesteder, forbedre eksisterende levesteder samt ved at sammenbinde eksisterende naturarealer.

Naturen har brug for plads, tid og fred.

Kommunen er på sagen

Bag udskrivelsen af konkurrencen står klima-, natur- og bæredygtighedsudvalget.

- I kommunen er vi allerede i gang med tiltag i blandt andet grønne områder og ved rundkørsler, men vi har brug for at få flere borgere med til at skabe endnu mere vild natur, fortæller udvalgsformand Kasper Pauli Pedersen (S).

- Vi har så mange villaejere med haver, at det samlet giver enormt mange kvadratmeter, hvor der er en gylden mulighed for at gøre noget ekstra for naturen, uddyber han.

- Alle kan deltage - lige fra dem, som kun laver små ændringer i haven, til dem, der går all in med den vilde have, siger Kasper Pauli Pedersen.

Ud over æren og glæden over at have gjort noget godt for naturen deltager man i konkurrencen om et gavekort til Garland på 1000 kroner.

Behold dit haveaffald

For at deltage i konkurrencen skal man lave tiltag for at gøre ens ejendom vildere og derfor indberette tiltagene på kommunens hjemmeside.

Konkurrencen er opdelt i to kategorier: En for private haver, grundejerforeninger og fællesarealer med videre. Og en for virksomheder.

- Vi har besluttet, at det ikke skal være os politikere i udvalget, der vælger vinderen i hver kategori. Det bliver nogle folk med naturfaglige kompetencer, som træffer afgørelsen, siger Kasper Pauli Pedersen, der giver et par tip til at komme i gang med at gøre haven vildere.

- Når man klipper planter ned, så læg resterne i en bunke. Det bliver et meget bedre insekthotel, end dem man kan købe i Harald Nyborg, giver Kasper Pauli Pedersen som et eksempel.

- Selvfølgelig skal man nok lidt ud over fuglebadet eller kvasbunken for at vinde, men alt tæller, så alle kan være med. Det kan jo også være nogen, der har nogle helt nye ideer, som kan inspirere andre.

Nogle steder i kommunen får vejrabatterne lov til at vokse vildt, og hvad end, der gror op, får lov til at blive. Andre steder bliver der gået mere målrettet til værks som i denne rundkørsel ved motorvejen syd for Ikast. Her er græsset fjernet og erstattet med sand. Forklaringen er, at sandet hjælper med at hive noget af næringen ud af den meget næringsrige jord, der var i rundkørslen. I det tidlige forår vil man så en masse blomster og urter, som er gode for insekter. Foto: Tom Laursen