Vi vil så gerne kunne bage boller til vores børnebørn, når arbejdslivet slutter

12. august 2020, 12.31

Ghita Parry er formand i Kost og Ernæringsforbundet. Foto: PR-foto

PENSION Det er ikke kun Arne, der skal have kræfter til at være sammen med børnebørnene, når han stopper på arbejdsmarkedet. Os ernæringsprofessionelle, der har lavet mad et helt liv til resten af Danmark, vil gerne have kræfterne til at lave eftermiddagsboller med børnebørnene efter et langt arbejdsliv. For eksempel ernæringsassistenter og økonomaer, som har et hektisk arbejdsliv med meget tungt arbejde.

Så det er ikke nok kun at se på længden, vi har været på arbejdsmarkedet, man bør også se på, hvor meget arbejdet rent faktisk slider kroppen.

Når man arbejder i et køkken, så klynker og klager man ikke - man løser sin opgave til, den er færdig. Sådan er det bare. For vi elsker vores job. Men det har konsekvenser, fordi kroppen rammes af det hårde fysiske arbejde.

Mange er så slidte, at når vi når pensionsalderen, så har vi ikke kræfterne eller fysikken til at bage boller med børnebørnene. Nedslidningen kan også have store økonomiske og psykiske konsekvenser, da du i et stort produktionskøkken ikke bare kan gå ned i tid. Det betyder, at mange af os skal ud i en uværdig kamp på kanten af arbejdsmarkedet med sygedagpenge, arbejdsprøvning og kontanthjælp, når vi ikke længere kan holde til arbejdet.

Det er her ikke brok, fordi arbejdsglæden er tårnhøj i køkkenerne. Men vores medlemmer er hårdt ramt. Faktisk viser vores undersøgelser, at 35 procent af vores medlemmer mellem 50-65 år ikke regner med at kunne arbejde indtil, at de når den nuværende folkepensionsalder.

Derfor er vi glade for, at Christiansborg har sat værdig tilbagetrækning på dagsordenen, så vores medlemmer kan afslutte arbejdslivet med et skulderklap, inden kroppen har sagt fra, og få nogle gode år med ægtefællen, med børnebørnene, oplevelser i det fri eller noget helt fjerde.

Samtidig skal politikere have mere fokus på arbejdsmiljø mere bredt. Det skriger til himlen, at fysikken knager hos så mange af vores medlemmer. Det kan ikke være rigtigt, at så mange bliver syge af at passe deres arbejde.

Køkkenernes ledere gør alt, hvad de kan hver eneste dag for, at vi har et tåleligt arbejdsmiljø, men de har brug for handlinger fra politisk og administrativ side i det offentlige. En maskinpark findes ikke kun på en byggeplads - den er en vigtig del af et godt arbejdsmiljø i et køkken. Vores lederne oplever desværre, at køkkenets behov og flow ikke altid indtænkes, når køkkenerne skal indrettes.

Det burde være en selvfølge at have et godt arbejdsmiljø i 2020, men det er ikke altid virkeligheden på køkkengulvene i Danmark. Det er ikke rimeligt over for de ansatte og dårlig brug af samfundets midler, at folk bliver syge af at arbejde. Et bedre arbejdsmiljø vil give flere kræfter og fysikken til at tage en ekstra tørn på arbejdsmarkedet, når pensionen nærmer sig, til gavn for den enkelte og vores samfund.