
FCM-direktør om trænerfyring: Vi føler, vi skulle stoppe blødningen nu
Direktør Claus Steinlein og resten af FCM’s sportslige ledelse så en udvikling, der rullede den gale vej under Albert Capellas og frygtede, at det ville blive endnu værre. Direktøren ærgrer sig over to mislykkede træner-ansættelser i træk
Udgivet:15. marts 2023, 16.07
Læsetid:6 minutter
Direktør Claus Steinlein havde forventet at se en udvikling i spillestilen efter den lange vinterpause, men i stedet rullede vognen tilbage. FCM-bossen fortæller, at de underliggende data vækkede ligeså meget bekymring som resultaterne. Foto: Chresten Bergh
FODBOLD For anden gang på otte måneder har FC Midtjylland fyret sin cheftræner.
Bo Henriksen blev fyret 27. juli efter bare 13 måneder i jobbet, og i denne uge ramte øksen hans efterfølger, Albert Capellas, der blot fik syv måneder på cheftrænerposten i FCM.
Det ærgrer klubbens administrerende direktør, Claus Steinlein, for han tror grundlæggende på kontinuitet som vejen til succes.
Men under onsdagens presse-seance på MCH Arena forklarede han de fremmødte journalister, at klubben ganske enkelt ikke turde fortsætte ad den sti, man var kommet ind på.
- Vi har været foruroligede over det, vi har set. Hvis vi bare havde set fremgang fra kamp til kamp, så vi både kunne tabe og vinde, så er resultaterne ikke altafgørende for os. Vi kigger dybere i tallene og ved godt, at man ikke altid får som fortjent i én fodboldkamp, pointerer Claus Steinlein.
FC Midtjylland var også uden for det fine selskab i top-seks ved vinterpausen. Ulvene overvintrede på syvendepladsen i superligaen. Men det er især efter den lange vinter-opstart, at klubledelsens bekymringer er vokset.
- Løb lige gennem vores hold
Fokus var nemlig især på aggressivitet, energi og godt presspil i opstarten, og det kom ikke frem i kampene.
- Jeg havde ikke forventet, at vi ville spille totalt perfekt. Men jeg havde forventet, at når vi spiller på hjemmebane mod Brøndby, at de så ikke bare kan løbe lige igennem vores hold i hele første halvleg, siger Claus Steinlein kontant.
Var I bange for at ryge endnu længere ned med Albert ved roret?
- Ja, det er derfor, at vi har truffet valget. Hvis vi troede, at det gik fremad lige om lidt, så havde vi ikke gjort det. Vi føler, at vi skal stoppe blødningen nu. Vi skal ændre måden, vi spiller på. Vi har kigget på Smartodds-ratingen (de underliggende data fra hovedaktionær Matthew Benhams engelske analysefirma, red,), og vi har været bange for at grave et endnu større hul, svarer FCM-direktøren.
Netop data har spillet en nøglerolle i bedømmelsen af trænere og spillere lige siden, den engelske rigmand og betting-ekspert Matthew Benham købte aktiemajoriteten i klubben i sommeren 2014.
Steinlein påpeger, at data også har påvirket bedømmelsen af trænere i afgørende grad tidligere. Eksempelvis fik Jess Thorup en hjælpende hånd fra datafronten, da resultaterne svigtede mest, mens man ligeledes var opmærksom på, at dataene ikke helt var til guldmedaljer i sæsonen 2017-18, da FCM tog mesterskabet med Thorup ved roret.
Afviser kritik af trupkvalitet
Blandt fans og eksperter har der været kritik af FC Midtjyllands indkøb af spillere i de seneste transfervinduer og i særlig grad i vintervinduet, hvor profilerne Anders Dreyer og Evander Ferreira sagde farvel og blev erstattet af Astrit Selmani, Emam Ashour og Armin Gigovic.
Direktøren mener dog, at effekten af det transfervindue bliver overvurderet af mange.
- Det eneste, jeg er skuffet over, er, at vi ikke fandt en permanent løsning som 9’er (spidsangriber, red.). Vi endte med en lejeaftale, hvor det forhåbentligt kan udvikle sig til, at det er ham (Selmani, red.), vi skal have. Når jeg ser på resten, har den ene spillet finale i Africa Cup of Nations for et år siden (Ashour, red.) - det er ikke hver dag, vi kan tiltrække sådan en spiller til FC Midtjylland. Og den sidste var en rigtig god spiller i OB (Gigovic, red.), og ham tror vi også meget på, siger Claus Steinlein.
Det har ifølge ham alle dage været præmissen i FC Midtjylland og de fleste andre superligaklubber, at man sælger de største profiler for store summer og erstatter dem ved at andre i fødekæden træder et skridt frem. Nye spillere får som regel tid til at finde fodfæste og steppe op med tiden.
- Man kan ikke erstatte en spiller som Evander én til én. Det har vi aldrig kunnet. Der er nogle andre, der skal steppe op. Samlet set når jeg kigger på truppen, så har vi 10 spillere, der skal af sted med landsholdene nu. Alle vores unge har spillet Youth League. Vi har nogle rutinerede spillere, der har A-landskampe (Lössl, Sviatchenko og Dalsgaard eksempelvis, red.). Og i gamle dage gik vi altså ikke ud og hentede en svensk landsholdsspiller med 30-40 kampe for Sverige, pointerer Claus Steinlein med henvisning til Kristoffer Olsson, der endda er kommet op på 42 A-landskampe for Sverige.
Truppen har med andre ord kvalitet nok til mindst top-seks ifølge direktøren, og FCM overvejede derfor aldrig at pege pilen andre steder hen end mod træneren.
- To fejl er for mange
For bare syv måneder siden var han og resten af den sportslige ledelse ellers overbevist om, at Capellas var manden, der skulle rykke FCM til næste niveau. Opgaven er derfor at skærpe processen og ramme plet i næste forsøg.
- Jeg følte virkelig, at det var en gennemarbejdet og god proces. Vi var mange, der var inde over. På forhånd havde jeg selv en bekymring om spillestilen, men den tog vi i samtalerne, hvor vi virkelig kom i dybden og rykkede rundt på brikker. Det var fodboldnørderi, når det var bedst.
- Men matchet har desværre ikke passet i forhold til spillet på banen, må vi erkende. Der er kulturforskelle på Spanien og Danmark, og det kan godt være, det har gjort det. Men set i bakspejlet var det selvfølgelig ikke det rette valg dengang - hverken for Albert eller os. Det må vi indrømme, siger Claus Steinlein.
Nu er en ny proces begyndt for at finde en cheftræner, der skal holde længere tid end Bo Henriksen og Albert Capellas.
- Når man kigger historisk på vores trænere, har vi været gode til at ramme. Men de to sidste har vi ikke ramt i »bulls eye«, og det er ikke godt nok. En enkelt fejl er okay - to fejl, nej. Jeg synes, at processen var gennemarbejdet begge gange, men nu må vi arbejde hårdt for at gøre det endnu bedre, så vi forhåbentlig snart kan præsentere en ny cheftræner, hvor det hele går op i en højere enhed, fastslår Claus Steinlein.
11 forskellige cheftrænere har stået i spidsen for FC Midtjylland siden 1999. Dertil kommer to kortvarige indhop fra assistenttrænere.


Steinlein bekræfter: Norsk succestræner står på listen


Fyret FCM-træner bebrejder mest sig selv - men: Transfervinduet blev en lærdom for alle


Folkebladet erfarer: Guldtræner er i spil til FCM-job


Kommentar: Pilen peger også på jer selv, FCM


Fodboldekspert om trænerfyring: - Utålmodige FCM viser rettidig omhu
Indlæser debat