Dødsdansen trin for trin

9. november 2019, 06.30

Waage Sandø, Pia Jondal, Ole Lemmeke kan ses i Strindbergs »Dødsdansen«. Foto: Pr-foto

HERNING Herning Teater viser i morgen, søndag 10. november, August Strindbergs ultimative ægteskabsdrama »Dødsdansen« i MCH Herning Kongrescentret.

»Dødsdansen« er nok verdensdramatikkens ultimative ægteskabsdrama. Det har uden tvivl været inspirationskilde til senere stykker som »Hvem er bange for Virginia Wolff« og »Scener fra et ægteskab«.

Siden August Strindberg skrev »Dødsdansen« i 1901, har stykket været spillet utallige gange i hele verden.

Morbid humor

Strindberg skrev sit drama ud af selvhad, fortvivlelse og raseri mod kvindekønnet, men ikke uden selvironi og morbid humor:

Edgar og Alice bor isoleret ved havet og står over for at fejre deres sølvbryllup. Ægteskabet er stormomsust, og solskin har der ikke været meget af gennem årene, men masser af uvejr og tordenskyer. Jo mere de kan håne og genere hinanden, des bedre.

Edgar er militærmand, og Alice skuespillerinde, og ingen af dem har haft succes i deres karrierer eller held i pengesager. Dialogen mellem dem er båret af seksuel tiltrækning og frastødning, had og selvhad, ligesom ondskabsfuldhederne flyver mellem dem - ofte vittigt og med morbid humor.

Efter mange års fravær ankommer pludselig Alices fætter Kurt. Alice kan ikke lade være med at indlede en livsfarlig flirt, Kurt bider på, og ægteskabsdramaet udvikler sig til et trekantsdrama. En stærk klassiker, en kamp til stregen.

På scenen ses Waage Sandø, Pia Jondal og Ole Lemmeke, mens Vibeke Wrede har instrueret.