Standpunkt: Og så blev de sat til at håndhæve et håndtryk...

18. september 2019, 09.20

Vibeke Larsen. Foto: Flemming Hansen

På byrådsmødet i Herning i aftes gav et af dagsordenpunkterne anledning til overbærende smil og lidt rysten på hovedet blandt byrådsmedlemmerne rundt i salen. Over den håndtryks-regel, man på Christiansborg har pålagt kommunerne at håndhæve lokalt.

Sidste år indgik den daværende VLAK-regering, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet en ny indfødsretsaftale.

Den betyder, at kommunerne er forpligtet til at tilbyde borgere, som søger dansk statsborgerskab, en grundlovsceremoni. Og herunder sikre, at der gives et lovpligtigt håndtryk. Det var anledningen til tirsdagens dagsordenpunkt på byrådsmødet. Og det var sidstnævnte symbolpolitiske håndtryksregel, der gav anledning til suk og hovedrysten rundt i salen.

Den meget omdiskuterede håndtryksregel var ikke til debat i byrådssalen. Den er vedtaget på tinge, og Herning Kommune skal lige som landets øvrige kommuner implementere regler og love. Men det er op til den enkelte kommune at tilrettelægge grundlovsceremonien inden for rammerne af lovgivningen. Det var det, der var på dagsordenen, og byrådet vedtog, hvordan ceremonien skal foregå i Herning.

Det går blandt andet ud på, at der udpeges et byrådsmedlem og to suppleanter til at forestå ceremonien, at den skal foregå i byrådssalen, at den er lukket for offentligheden, at der i udgangspunktet holdes to årlige ceremonier, og at ansøgeren modtager en gave efter endt ceremoni: et dansk bordflag med Herning Kommunes logo.

Det blev også besluttet, at viceborgmester Anne Mette Bang Rasmussen (V) skal stå for ceremonien, og at Tommy Tønning (S) og John Thomsen (V) er suppleanter.

Jeg synes, det er en god idé, at kommuner højtideligholder, når borgere får dansk statsborgerskab - som 17 personer fik i Herning Kommune sidste år.

Det er en stor dag for dem, der søger, og det er værd at markere - også for det danske samfund.

Sådan ser mange byrådsmedlemmer det tydeligvis også.

Men som hos flere af dem hopper kæden altså også af hos mig, når det gælder kravet om håndtryk.

Ifølge bekendtgørelsen skal håndtrykket udveksles mellem ansøger og en eller flere repræsentanter fra kommunalbestyrelsen »uden handske og håndflade mod håndflade«. Og repræsentanten skal sikre, at det sker.

Men hør nu. Vi må da her i landet have vigtigere ting at lovgive om og kræve, end at kommunalpolitikerne skal håndhæve et håndtryk.

Men reglen ser ikke ud til at blive ændret. Jeg havde ellers troet, at Socialdemokratiet nu som regering hurtigt - og på mange både V- og S-borgmestres opfordring - ville ændre loven, så håndtrykket ikke er et krav.

Men det har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye ifølge DR nu ikke tænkt sig. Han vil give grundlovsceremonierne og kravet om håndtryk en chance for at virke - og så basere overvejelserne på »nyttige, praktiske erfaringer« og ved at tage ud og overvære nogle af ceremonierne.

Så ministeren kan håndhæve, at kommunerne håndhæver…

Sådan så partiet ellers ikke på det sidste år, da Socialdemokratiet i forbindelse med aftalen om grundlovsceremonien ikke kunne stemme for selve håndtryksreglen.

Begrundelsen var, at det er naturligt at give hånd, og at man ikke behøver lovgive om det.

Nej, netop.

På gensyn her i Standpunkt på onsdag!

Vibeke Larsen

chefredaktør

vib@herningfolkeblad.dk