Debat: Mogens og de andre

Udgivet:29. marts 2023, 12.00

Læsetid:1 minut

Af Bo Torp Pedersen. H. C. Ørstedsvej 21 D Herning, mag. art.

6 måneder siden

MINKSAGEN Når jeg åbner avisen og ser Mogens Jensens milde åsyn ved et nyt debatindlæg, hvor han forsvarer regeringens politik, får jeg blandede følelser - en vis beundring for hans energi og en vis vrede over, at han som den hidtil eneste har mærket nogle konsekvenser af de lovstridige beslutninger om Corona-nedlukninger og minkavl-lukninger.

Senest har en tidligere højesteretsdommer frikendt embedsmænd og ministre for ansvar, fordi et pressemøde (naturligvis) ikke er lig med en formel instruks.

Er det virkelig den sande begrundelse for frikendelsen?

Når vi fjerner pressemødet fra forløbet, hvilket grundlag havde rigspolitichefen og andre så for at gøre og kommandere, som de gjorde? Var der en regulær instruks eller var der slet ingen instruks? Lige meget hvad, handlingerne var stadig ulovlige - som erkendt - men ingen får tildelt ansvar og konsekvenser - bortset fra Mogens Jensen.

Ofrene og befolkningen er i stigende grad uden handlemuligheder over for folketing, regering og embedsværk, fordi et flertal af folketingsmedlemmer ikke vil give grønt lys for folkeafstemninger.

Den ret fik danskerne ellers, da landstinget blev afskaffet.

Vi har heller ikke en forfatningsdomstol (som blandt andet Tyskland), der kan gribe ind, når embedsværk og regering unddrager sig ansvar eller udsteder love, der strider mod forfatningen/grundloven. Regeringsmedlemmer og embedsmænd er de facto gjort ansvarsfri.

Hallo, er Danmark virkelig bedre end forhånede stater som Polen og Ungarn?