Regeringens landbrugsudspil gambler med danske arbejdspladser

3. maj 2021, 13.33

Kenneth Mikkelsen. Foto: PR-foto

FØDEVARER Regeringen har netop fremlagt sit udspil til en ny aftale for landbruget. Intentionen er meget god, men udførelsen lader desværre meget tilbage at ønske. Forslaget vil potentielt sende mange arbejdspladser ud af landet - ikke mindst her i Herning Folkeblads område. I Venstre vil vi gøre, hvad vi kan for, at det ikke kommer så langt.

Danmark er verdens bedste landbrugsland, og vi producerer nogle af verdens mest klimaeffektive fødevarer. Det bidrager med vækst og udvikling særligt i vores del af landet. I gennemsnit eksporterer den danske fødevareklynge for cirka 170 milliarder kroner om året og sørger for omkring 190.000 arbejdspladser. Det skal vi selvfølgelig udvikle - ikke afvikle.

Regeringen ser desværre ud til at fokusere på det sidste. Den har blandt andet foreslået at bruge landbrugsstøtten til at finansiere klimaomstillingen i landbruget. Det er den helt forkerte vej at gå. Regeringen er nødt til at prioritere penge til omstillingen, ligesom vi har gjort i andre store klimaaftaler. Ellers lander regningen i landbruget med tab af arbejdspladser til følge.

I Venstre står vi fast på, at en ny landbrugsaftale skal gøre dansk fødevare- og landbrugsproduktion grønnere uden at gøre Danmark fattigere. Vi hjælper hverken miljøet eller klimaet ved at sende produktion udenfor landets grænser, hvor der i langt de fleste tilfælde er lavere standarder end i Danmark.

Dansk landbrug har en af verdens mest klimaeffektive produktioner, der sætter ansvarlighed og dyrevelfærd højt. Det skal vi ikke sætte over styr, som vi desværre risikerer med regeringens landbrugsudspil.

Hvis regeringens forslag bliver en realitet, vil det gå ud over arbejdspladser på vores mejerier, slagterier, i vores laboratorier og mange andre steder, fordi det vil lukke gårde og fjerne de råvarer, som er helt afgørende for, at vi kan holde vores velfungerende styrkeposition på fødevarer i gang. Det kan ikke undgå at koste fødevareerhvervet dyrt og gøre Danmark fattigere.

Derfor vil Venstre gøre, hvad vi kan for, at der bliver landet en bred aftale med markante forandringer i forhold til det skadelige udspil, som regeringen har fremlagt.

Læs også
Ris og ros til landbrugsudspil
+Abonnement

Indlæser debat...