Standpunkt: Hold fast i debatlysten mellem valgene

Udgivet:24. november 2021, 10.18

Læsetid:3 minutter

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

2 år siden

Til den sidste paneldebat på Herning Folkeblad inden kommunalvalget mindede jeg de 11 kandidater og 100 tilhørere om, at de sidste læserbreve bestemt ikke burde være skrevet. Jo, fristen var udløbet samme dag 11. november, hvis kandidater eller vælgere skulle nå at have læserbreve med i Folkebladet inden valget.

Men der udløber ingen frist for at mene noget eller ytre sine holdninger og synspunkter om lokalpolitikken her efter valgkampen. Tværtimod er det netop nu mellem valgene mindst lige så vigtigt - ja måske endda vigtigere - at få meninger og forslag frem. Fordi det kan være med til at flytte noget. Og Folkebladet stiller gerne både avissider og onlineplads til rådighed.

Det vil jeg traditionen tro her i Standpunkt en uge efter valget også gerne minde både borgere, valgte og ikke-valgte om.

For det er jo især mellem valgene, at debatten om lokale forhold, udfordringer, ideer, problemer og meget andet skal tages, og hvor det for alvor kan batte at mene noget.

Der er langt større chancer for, at der nu og i de næste fire år kommer skub i sagerne via en konstruktiv debat end i en løftepræget valgkamp, hvor fokus og forpligtelser er ganske anderledes end i den politiske hverdag.

Er du fast avislæser ved du, at mængden af debatindlæg traditionelt stiger betragteligt de sidste uger op til et valg. Sådan har det også været denne gang.

Faktisk har der i de tre sidste uger med valgkamp været 90 siders debat i Herning Folkeblad og godt 350 debatindlæg. Dagen før valget bragte vi hele 10 avissider med debat. Og alle indlæg bragte vi selvfølgelig også online på herningfolkeblad.dk.

Kandidaterne selv stod for hovedparten af indlæggene om valgene i henholdsvis Herning, Ikast-Brande og Ringkøbing-Skjern kommuner samt Region Midtjylland.

En hurtig optælling - fraregnet vælgeranbefalinger - viser, at Socialdemokratiet vandt i disciplinen »at skrive flest indlæg«. 55 indlæg fra Socialdemokratiske kandidater og politisk aktive har vi haft med i de tre sidste uger før valget. Kristendemokraterne og Venstre tegner sig hver for omkring 40 indlæg på de tre uger, Konservative for cirka 30, Dansk Folkeparti og Enhedslisten hver for omkring 15, mens SF, Borgerlisten og Radikale ligger på cirka 10 hver, og de øvrige partier lidt færre.

Dertil kom de mange læserindlæg om valg og lokalpolitik.

Det er fantastisk med så livlig en debatkultur op til et valg.

Må den fortsætte efter valget.

For selv om man er valgt eller ikke blev valgt, holder man vel ikke op med at mene noget.

Det plejer vælgerne bestemt heller ikke at gøre mellem valgene. Så hold fast i debatlysten og del den med os andre.

Man skal ikke mene noget om alting, for det bliver andre læsere trætte af.

Men jeg håber, vi også de næste fire år på Herning Folkeblads debatsider og i vores onlinedebat på herningfolkeblad.dk vil se rigtig meget til såvel borgernes som lokalpolitikernes og ikke-valgte kandidaters holdninger, politiske provokationer, forslag, ideer, drillerier, kritik eller ros.

Der er i særdeleshed mellem valgene noget at kæmpe for og mene om, hvis man gerne vil være med til at påvirke lokale forhold.

På gensyn her i Standpunkt på onsdag!

Vibeke Larsen, chefredaktør

vib@herningfolkeblad.dk

Hvad mener du om debatten før og efter valget? Skriv din mening i debatten herunder.