Når det skuffer til den gode side: Indbringende solskin over Midtjylland

Udgivet:17. august 2022, 12.44

Læsetid:4 minutter

Kurt H. Jørgensen. Foto: Flemming Hansen

Af Kurt H Jørgensen. lokalhistoriker og forfatter

I 1987, da Herning var vært for Gymnaestrada - den event, som med årene skulle blive alle Herning-events moder, fordi alle forventninger blev indfriet - var der stort set medløb på alle parametre. Selv vejret, som kan være uforudsigeligt, artede sig perfekt. De første og eneste dråber mødte publikum, da de forlod Herning Stadion efter afslutningsceremonien. Alle de øvrige dage foregik i solskin.

Giro d’Italia og VM i ishockey har dog udfordret Gymnaestrada som det mest enestående nogensinde, men i den forløbne uge fik vi så sandelig en ny event på øverste hylde, nemlig VM i ridesport. I konkurrence om at sikre sig selve arrangementet med solskinsbyer som Rom og Riyadh må man da virkelig glæde sig over, at vejret så sandelig skuffede til den gode side.

At Danmark med 10 medaljer, heraf 5 i guld, toppede foran normalt stærke ridenationer, gjorde ikke VM dårligere. Gæster fra 50 nationer har nu set, hvad Herning kan byde på, og på rideforbundets hjemmeside skriver folk »wow« og »verdensklasse,« når de skal beskrive oplevelserne. Det gør da noget godt for den lokale selvforståelse. Tak til dem, som lagde hestekræfter i at få det arrangement til Herning. Og så fik vi en streetfood-festival oveni handelen.

Trods hårdt pres fra foreningen af mavesure, ældre mænd, som ikke tror på, at der kan leveres fire positive klummer, er klummeskriveren gået på jagt efter flere lyspunkterne. Se nu bare, hvordan det går med organdonationer, lød det. Med slet skjult henvisning til, at klummeskriveren går ind for frivillig registrering i Donorregistret og ikke er tilhænger af, at vi skal fødes som automatiske reservedelslagre.

En fødekæde til organdonation er som bekendt dødsfald i trafikken. Vel må der gerne komme flere organdonorer, men det skal vel ikke ske på bekostning af mistede liv i trafikken, kunne man passende spørge. For når det gælder trafiksikkerhed, er der virkelig et lyspunkt at spotte.

Fra det tidspunkt, man begyndte at registrerede dødsfald i trafikken, steg kurven i takt med øget bilisme. Lige indtil 1971. Da knækkede kurven ved 1213 trafikdræbte på et år og faldt herefter som følge af øget fokus på sikkerhed i bilerne, hastighedsgrænser og på trafiksikkerhed generelt. På trods af, at trafikken er stort set fordoblet siden 1971, var antallet af trafikdræbte i 2021 helt nede på 135.

Corona og nedlukninger har fået æren for de seneste to års lave antal trafikdræbte, men intet tyder på, at tallet fra 2019, nemlig 199, vil blive overgået i år. Nej, kurven er for alvor knækket, og det er da et lyspunkt. Nu er der sat et ambitiøst mål om at nå ned på 90 trafikdræbte i 2030.

Det bør vi da glæde os over, og i stedet sikre organer gennem flere oplysningskampagner, ligesom der er et forbedringspotentiale internt i sundhedsvæsenet for anvendelse af de organer, som faktisk stilles til rådighed.

I gamle dage skulle man have en masse børn, så de kunne forsørge en på de gamle dage. Nu har vi organiseret samfundet på en anden måde, men så er vi også afhængige af arbejdsstyrkens størrelse. Det er årsagen til, at nogle partier går mere op i at skaffe arbejdskraft end at sende folk på Arne-pension (selv om det særskilt er et rimeligt gode for folk, der har været mange år på arbejdsmarkedet og er nedslidte).

Derfor er det faktisk en god nyhed, at den hidtidige rekord på 2.940.000 beskæftigede i 2007 blev slået i marts i år. De nyeste offentliggjorte tal viser, at man i maj satte ny rekord, og at der nu har været en øgning i antallet af beskæftigede 16 måneder i træk. På trods af inflation, stigende energipriser, krig i Ukraine med mere. Det er da imponerende. Hvis det fortsætter, så er der også nogen til at betale vores pension fremover.

I min jagt på historier til rubrikken »Gamle Dage« om lørdagen faldt jeg over, at foreningen Ældre Sagen for 25 år siden havde en god historie, idet man rundede medlem nummer 3000, og det blev fejret med blomster til det nye medlem. Hvilket fik mig til at tjekke, hvordan det så er gået de mellemliggende 25 år, hvor formanden kunne bekræfte, at det også havde skuffet til den gode side, idet man nu var oppe på over 10.000 medlemmer i Herning. Selv korrigeret for befolkningstilvækst er det da imponerende.

Vi slutter med høstudsigterne. Prognoserne ser gode ud. Planterne har i år et stærkt og dybt rodnet, har en landmand fortalt mig, hvilket gør dem robuste, altså planterne (men måske også landmændene). Når man i landbrugsaviser kan læse, at det ser fornuftigt ud, så skal det sikkert tolkes på jysk. Når iagttagere snakker om, at de solrige dage på det seneste tegner godt, så skal det oversættes med, at landmændene gnider sig forventningsfuld i skægget ved tanken om, at de sikkert kan spare dyr energi på at tørre kornet i år. Ja, høsten ender såmænd nok med at skuffe til den gode side - også i år.

Indlæser debat