Danmark skal tage ansvar for frihed og fred i Europa

Udgivet:27. maj 2022, 12.09

Læsetid:1 minut

Kenneth Mikkelsen (V). Foto: Steen Brogaard

Af Kenneth Mikkelsen folketingsmedlem for Venstre

VALG For Venstre er det helt naturligt, at Danmark kommer til at vinde på en afskaffelse af forsvarsforholdet. I Venstre ønsker vi, at Danmark tager ansvar og står skulder ved skulder med vores allierede. Danmark skal være et land, som deltager helhjertet i det europæiske forsvarssamarbejde i stedet for at stå passivt på siden. Det er ikke i Danmarks interesse. Derfor en varm anbefaling til at stemme JA til at afskaffe forsvarsforbeholdet 1. juni.

De seneste måneder bekræfter desværre, at vi heller ikke i Europa kan tage friheden og freden for givet. Europa er blevet mindre trygt og mere ufrit. Danmark skal være med til at passe på sikkerheden i Europa. Desværre spænder forsvarsforbeholdet ben for, at vi kan bidrage steder, hvor vi kunne gøre en forskel.

EU’s militære aktioner bidrager til sikkerheden og stabiliteten i Europa - og dermed også i Danmark. Og EU’s forsvarssamarbejde supplerer og understøtter NATO. Det har både den amerikanske præsident og NATO’s generalsekretær sagt.

Fredsbevarende indsats på Balkan, minerydning i Ukraine, bekæmpelse af pirater ud for Somalias kyst. Det er den slags EU-missioner, som Danmark i dag må stå uden for. Det giver ikke mening. Danmark skal selvfølgelig kunne bidrage til at skabe fred og sikkerhed i Europa.

Hvis vi afskaffer forsvarsforbeholdet, vil det selvfølgelig stadig være sådan, at det kun er et flertal i Folketinget, der kan sende danske soldater i krig. Vi får endda mulighed for at nedlægge veto og blokere for EU’s militære operationer. Vi bevarer dansk suverænitet, mens vores muligheder vokser.

Friheden og freden kommer ikke af sig selv. Det kræver, at vi tager ansvar - også i Danmark. Venstre anbefaler, at vi afskaffer forsvarsforbeholdet. Så vi kan være med til at sikre en fri og fredelig verden.

Indlæser debat