Fifpro advarer om sundhedsrisiko ved overfyldt kalender

En rapport viser, at fodboldens tætpakkede kampprogram øger spillernes risiko for fysiske og mentale skader.

Udgivet:08. juni 2023, 16.01

Læsetid:1 minut

Raphaël Varane var blot 29 år gammel, da han valgte at indstille landsholdskarrieren efter VM i Qatar.

/ Ritzau /

4 måneder siden

KØBENHAVN Overfyldte kampkalendere truer fodboldspilleres fysiske og mentale helbred.

Sådan lyder advarslen fra Den Internationale Spillerforening (Fifpro), som har udarbejdet en rapport om belastning og arbejdsmængde for professionelle fodboldspillere i den forgangne sæson.

Sæsonen var usædvanlig, fordi VM-slutrunden blev afviklet i november og december. Det medførte, at kampkalenderen i perioden før, under og efter slutrunden var sammenpresset på "et farligt niveau", lyder det.

Næsten halvdelen af VM-deltagerne oplevede ekstrem eller i hvert fald øget mental træthed i løbet af sæsonen, viser rapporten.

Ifølge Fifpro har unge spillere som Vinicius Junior (Real Madrid) og Jude Bellingham (Dortmund) spillet markant mere end jævnaldrende i de foregående spillergenerationer.

Det betyder øget risiko for skader, udbrændthed og forkortede karrierer.

Spillernes fagforening kræver kamppauser i løbet af sæsonen og imellem to sæsoner. Samtidig bør der sættes en begrænsning på internationale rejser.

- Sammen har vi en omsorgspligt for disse spillere, og branchen skal hurtigst muligt iværksætte tiltag for at fremme deres sundhed og velvære, lyder det fra foreningens generalsekretær, Jonas Baer-Hoffmann.

Fifpro forudser, at kravene til spillerne kun bliver øget i de kommende år. Blandt andet den kommende Champions League-reform vil give endnu flere kampe end nu.

I rapporten bruges franskmanden Raphaël Varane som eksempel på, hvor stort et arbejdspres nogle spillere er under.

Siden juni 2018 har han spillet 248 kampe, og 58 procent af dem blev afviklet efter mindre end fem hviledage. Varane rejste i perioden 229.244 kilometer i forbindelse med internationale fodboldkampe.

Efter VM i Qatar valgte han at stoppe på landsholdet trods sine kun 29 år.

- Kalenderen er allerede mere end fuld. Spillerne er overanstrengte, og det bliver kun værre, sagde han.

/ritzau/