Prisen på minkskind fortsætter op

Der er fortsat stigende priser på skind fra mink, der sidste år kom i fokus efter frygt for en coronamutation

28. april 2021, 12.00

Resten af året er der et forbud mod hold af mink i Danmark. Hos auktionshuset stiger priserne. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

LANDBRUG Prisen på minkskind fortsatte op på årets anden auktion hos Kopenhagen Fur, der er verdens største pelsauktionshus.

Priserne er røget yderligere 23 procent i vejret, efter at de på årets første auktion i februar steg hele 80 procent.

Det oplyser Kopenhagen Fur i en pressemeddelelse.

- Pelsbranchen nærmest strutter af tillid til fremtiden båret frem af blandt andet en stærk økonomisk udvikling i Kina og vores øvrige asiatiske markeder, siger administrerende direktør Jesper Lauge Christensen.

Regeringen besluttede i november sidste år, at alle mink skulle aflives af frygt for et muteret coronavirus, som viste nedsat følsomhed over for antistoffer - og dermed potentielt en vaccine.

Det kom senere frem, at lovgrundlaget ikke var på plads, men det kom det, og 15. januar trådte et forbud mod minkhold i kraft. Det gælder frem til 31. december i år.

Gennemsnitsprisen på et dansk minkskind endte på årets anden auktion på 340 kroner.

Toppede i 2013

Priserne i branchen er præget af store udsving og har de seneste otte år svinget mellem 225 og 1000 kroner for et skind.

Den toppede senest i 2013 og er siden faldet. Men nu er nogle års overudbud altså blevet afløst af en anden udvikling.

Centrale aktører på markedet forudser nemlig mangel på råvarer. Det betyder, at det ikke er skindhandlere, der har købt op - men fabrikanter, der skal bruge det til produktion af færdigvarer.

- Der er gode tegn på, at den udvikling, vi har set på årets to første auktioner, vil fortsætte på de kommende auktioner. Jeg forventer derfor et meget stærkt 2021 for Kopenhagen Fur, siger Jesper Lauge Christensen.

Det var forventet, at indkøberne gerne ville have fat i de sidste skind af fin dansk kvalitet, inden Kopenhgen Furs store centrallager i Birk er tømt.

De højere priser er mere sød musik for avlerne end for statskassen. Avlernes erstatning ovenpå masseaflivningerne afhænger nemlig delvist af årets skindpriser. Der er afsat 1,8-2,8 milliarder kroner i den store erstatningspakke til at kompensere for skindene. Her kunne avlerne sige ja til 170 kroner pr. skind eller de kunne vælge at gamle lidt og vælge den gennemsnitlige pris, der kommer ud af årets fire auktioner.

Der var dog lavet en minimum og en maksimumpris, så avlerne mindst ville få 160 kroner stykket, men dog højest 250 kroner - og med priser på 340 kroner, tyder meget på, at året ender med, at de mange avlerne, der har valgt denne løsning, får 250 kroner i erstatning for hver mink, der måtte coronaaflives.

Den næste auktion bliver afholdt 23. juni til 2. juli.

Indlæser debat...