Standpunkt: Bekymrende forhold på plejehjemmene

Udgivet:24. maj 2023, 13.00

Læsetid:3 minutter

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Vibeke Larsen
Chefredaktør

Færre bade. Længere tid i sengen. Ingen aktiviteter. Øget brug af beroligende medicin. For lidt personale til at tage sig af en. Risiko for at infektioner ikke opdages i tide. Øget ensomhed. Risiko for underernæring. Ingen til at gå med en til lægen, tandlægen eller på sygehuset.

Sådan er den bekymrende og stærkt kritisable situation for mange ældre på plejecentrene i Herning Kommune.

Og førnævnte er endda blot nogle af punkterne på en lang liste om plejehjemmene, som Folkebladet i lørdags kunne berette om.

Punkterne fremgår af et notat, som Herning Kommunes plejecenterchef Gitte Rasmussen og sundheds- og ældrechef Anne Ramsgaard har skrevet til byrådets social- og sundhedsudvalg. Udvalget har bedt om at få en status på ældreområdet efter den sparerunde, byrådet gennemførte for et halvt år siden. Og den status afdækker voldsomme konsekvenser og en på mange måder yderst alvorlig situation.

Notatet fra lederne på plejehjemsområdet er bekymrende og trist læsning. Både om de ældre borgeres forhold, om medarbejdernes arbejdsforhold, og om hvordan dagligdagen opleves efter sparerunden.

Konkret beskrives det blandt andet, at »man går på kompromis med både faglighed og respekt for den enkelte borgere«, »at der er risiko for flere og større fejl«, og at borgerne »bliver mere utilfredse, understimulerede og dårligere i et tempo, der kunne have været forhindret med en anden indsats«.

Vi kan ikke tillade den behandling - eller mangel på samme - på vores plejehjem. Det er uacceptabelt, utilstedeligt og uværdigt for både borgere, pårørende, medarbejdere og kommune. Der må og skal ske noget. Både her og nu og mere langsigtet.

Det forestiller jeg mig, at også alle byrådsmedlemmer i Herning mener, efter at have læst eller læst om notatet.

Men jeg forestiller mig også, at det er en kæmpe udfordring og vanskelig opgave i en tid, hvor kommunens økonomi trods sparerunder og -planer kontinuerligt er presset, og udgifterne stiger - på stort set alle borgernære velfærdsområder.

I formiddag holdt social- og sundhedsudvalget i Herning Kommune møde og drøftede blandt andet situationen på kommunens plejehjem, og hvad der kan sættes i værk her og nu. Det følger vi naturligvis op på her i Folkebladet.

Med baggrund i notatet og den politiske reaktion på situationen på plejecentrene sætter Herning Folkeblad desuden i den kommende tid ekstra fokus på området. Konstruktivt og blandt andet ved at inddrage læsernes oplevelser og input vil vi forsøge at sætte spot på både det, der fungerer, og det, der ikke fungerer på vores plejehjem.

Det kunne handle om ældre, som må ligge i sengen indtil frokost, fordi de ikke kan blive hjulpet op. Eller det kunne være eksempler på noget, man gør bedre, og som andre plejehjem kan lære af. Eller måske handle om erfaringer med øget inddragelse af frivillige på plejehjemmene i erkendelse af, at kommunen ikke kan løfte alle opgaver.

Du kan læse mere i dagens avis om, at vi efterlyser gode og dårlige oplevelser på plejehjemmene, som beboere, pårørende, medarbejdere eller andre vil dele. Så både politikere og alle vi andre kan blive klogere på situationen, og der forhåbentligt kan findes løsninger og forbedringer.

Læs også
Folkebladet efterlyser: Hvordan oplever du plejehjemmene? Folkebladet efterlyser: Hvordan oplever du plejehjemmene?
Læs også
Folkebladet efterlyser: Hvordan oplever du plejehjemmene?
Har du et tip?

Har du et tip til en god historie, så kan du altid kontakte redaktionen på mailen herning@herningfolkeblad.dk

Læs også
Store bekymringer for ældre efter sparerunde: Plejehjem er i frit fald Store bekymringer for ældre efter sparerunde: Plejehjem er i frit fald
Læs også
Store bekymringer for ældre efter sparerunde: Plejehjem er i frit fald

Indlæser debat