Dansk filmmager har ventet 25 år på at fortælle gribende historie

Han er barnebarn af Halfdan Rasmussen og har historiefortælling i blodet. Nu har Jonas Poher Rasmussen fortalt den sværeste af slagsen om sin bedste ven.

18. juni 2021, 10.00

- Jeg tror, der er 70 millioner mennesker på flugt lige nu, og bag det tal gemmer sig 70 millioner historier. Jeg tror, man kunne dykke ned i hver og en historie og få en dybere indsigt i, hvad det gør ved at menneske at være på flugt. Jeg har ikke haft nogen intention om, at filmen skulle være politisk. Men det giver noget perspektiv at høre historien fra en, der er kommet videre og har klaret sig godt, men som stadig bærer det i sig, siger Jonas Poher Rasmussen.

KØBENHAVN De var 15 år, første gang de mødte hinanden. Jonas Poher Rasmussen og den afghanske flygtningedreng Amin gik på samme skole, og da de kort efter begyndte på det samme gymnasie, stod de hver morgen og hang ved det samme stoppested og ventede på bussen.

På gymnasiet svirrede rygterne om Amin. Nogle sagde, han var gået hele vejen fra Afghanistan til København. Andre sagde, at han havde set hele sin familie blive slået ihjel.

Langsomt blev de venner. Men det skulle tage 25 år, før Jonas Poher Rasmussen endelig fik historien om, hvad der egentlig var sket med Amin, før han kom uledsaget til Danmark og flyttede ind hos en plejefamilie.

- Dengang spurgte jeg ikke meget til hans fortid. Og når jeg endelig gjorde, så sagde han, at han ikke havde lyst til at tale om den. Det respekterede jeg, fortæller Jonas Poher Rasmussen.

- Da jeg så for 15 år siden arbejdede på DR, hvor jeg lavede radiodokumentarer, spurgte jeg ham, om han ville fortælle sin historie. Men han var ikke klar, sagde han.

Først nu er Amin gået med til at fortælle sin historie. Det er blevet til den animerede dokumentar "Flugt", der har premiere herhjemme den 17. juni.

Den har allerede vundet priser ved blandt andet den prestigefyldte filmfestival Sundance, ligesom den også var udtaget til festivalen i Cannes sidste år, der desværre blev aflyst.

I dokumentaren har Jonas Poher Rasmussen optaget interview over fire-fem år med Amin og siden animeret historien.

- Fordi vi fortæller hans historie i en animeret dokumentar, kan han være anonym.

- For ham er det at dykke ned i et livstraume, og det er meget privat, forklarer Jonas Poher Rasmussen.

Dokumentaren følger Amin fra barndommen i Kabul til flugten ud af det krigshærgede land, hvor han først ender i Moskva og siden i et fængsel i Estland. Undervejs erkender han, at han er homoseksuel.

For at få asyl i Danmark må han tage en livsændrende beslutning og bærer derfor rundt på en frygtelig hemmelighed, som ikke skal afsløres her.

- For mig er det ikke en film om flygtninge, det er en film om min ven. Det er rigtigt, at der er en ramme, som er flugten, men det er ikke hans identitet.

- Det er mere en film om ikke at kunne leve med sin fortid eller ikke at kunne leve med sin seksualitet. Og der er nok mange, der kan relatere til, at der er dele af os selv, som vi har svært ved at forene os med, fortæller Jonas Poher Rasmussen.

De omtrent 20 interview, han lavede med Amin, gav ham for første gang et indblik i, hvad det er, hans ven har båret rundt på alle de år.

- Det var meget rørende, for pludselig forstod jeg nogle ting om ham – hans rastløshed og den måde, han altid gerne vil videre til noget andet. Det har bragt os meget tættere sammen, at vi har lavet dokumentaren, siger Jonas Poher Rasmussen.

Hvis man kan tale om at have en kunstnerisk trang til at fortælle historier i generne, så er det nok det, Jonas Poher Rasmussen har.

Han er barnebarn af den folkekære digter Halfdan Rasmussen, og både hans far, mor og faster har lavet teater.

- Jeg har altid søgt en forståelse for, hvordan vi mennesker bliver påvirket af de ting, der sker i vores liv, siger han.

- Det ligger helt klart i mit bagland. Det har aldrig været et pres, at jeg skulle fortælle historier. Men der er aldrig blevet stillet spørgsmålstegn ved, at det var den vej, jeg gerne ville gå. Jeg har aldrig fået at vide, at jeg skulle finde mig et job med en ordentlig løn, siger han og smiler.

Den første dokumentar, han lavede, handlede om hans farfar, Halfdan Rasmussen.

- Da han døde, fandt jeg en masse smalfilmsoptagelser, han havde lavet, og derigennem opdagede jeg, at der var mange ting, jeg ikke vidste om ham. For mig var han bare farfar, der havde en kasse sodavand i kælderen og gav mig småpenge, siger Jonas Poher Rasmussen.

- Men der var en hel historie, jeg ikke kendte, og den kom der så en dokumentar ud af. Det vakte min interesse for den menneskelige historiefortælling, fortæller han.

Med "Flugt" måtte Jonas Poher Rasmussen gøre tingene på en anden måde. Amin har undervejs insisteret på at være anonym, og derfor var animationen det helt rigtige medie til at fortælle hans historie.

- Men vi bruger hans rigtige stemme, og det er første gang, han fortæller sin historie, så derfor har vi også taget hans pauser med og den måde, han indimellem falder over ordene, fordi der er noget, der er svært at tale om.

- Der ligger virkelig meget fortælling i hans stemme, siger Jonas Poher Rasmussen.

Netop derfor satte det også mange overvejelser i gang hos ham, da filmens salgsagent - efter at filmen var blevet vist på den anerkendte filmfestival Sundance, hvor den vandt juryens pris og var blevet solgt til en stor distributør i Nordamerika - mente, at det ville være oplagt med en engelsksproget version.

- Først syntes jeg, det var en dårlig idé, for der ligger så meget historiefortælling i Amins rigtige stemme. Men det er en vigtig historie, og hvis den når endnu bredere ud med engelske stemmer, så er det positivt, siger Jonas Poher Rasmussen.

Derfor skulle der nogle navne på, der ville gøre, at endnu flere ville se den. Og her faldt valget på Riz Ahmed, der kan ses i den oscarvindende "The Sound of Metal", og vores egen hollywoodstjerne Nikolaj Coster-Waldau.

- Riz Ahmed har gang i virkelig mange gode ting og arbejder meget for mere repræsentation og flere muslimske stemmer. Han så filmen og var meget begejstret for den, siger Jonas Poher Rasmussen og fortsætter:

- Vi rakte ud til Nikolaj Coster-Waldau gennem hans agent, og da han så den, var han også helt klar. Så Riz lægger stemme til Amin, og Nikolaj lægger stemme til mig, siger Jonas Poher Rasmussen.

Allerede nu er der fugle, der synger om oscarnomineringer til den danske animerede dokumentar. Jonas Poher Rasmussen kalder det "smigrende, men også meget tidligt at vurdere".

Men en ting er sikkert: Uanset hvor prestigefyldte festivaler filmen bliver vist på i løbet af året, og hvor mange prisuddelinger den bliver nomineret i, så må Jonas Poher Rasmussen gå til dem uden Amin.

Amin har fra begyndelsen været helt afklaret med, at han ikke vil være en del af det.

- Hele ideen med at gøre dokumentaren til animation har jo været, at han kunne forblive anonym og have lov at leve sit liv.

- Han synes heller ikke, han kan sige mere end det, han har sagt i filmen, så det er op til mig at repræsentere vores arbejde ude i verden, siger Jonas Poher Rasmussen.

Han kan dog afsløre, at Amin har set filmen flere gange - både alene og sammen med andre.

- Vi har holdt en visning for en masse af hans venner, hvor de hørte hans historie for første gang. Og det var meget rørende. Han følte sig forstået og føler endelig, at han ikke længere skal lægge låg på sig selv.

"Flugt" kan ses i biograferne fra den 17. juni.

/ritzau/

FLUGT_STILL_1_AMIN_WINDOW_COPYRIGHT_SUN CREATURE STUDIOS, FINAL CUT FOR REAL - Jeg synes, at kombinationen af animation og dokumentar kan noget. Det suger folk ind. Men det har været overvældende med de fantastiske anmeldelser og reaktioner vi fik efter især Sundance filmfestivalen. Både for mig og især for Amin. Det var en kæmpe lettelse for ham at folk kunne relatere til hans historie, siger Jonas Poher Rasmussen. SUN CREATURE STUDIOS, FINAL CUT FOR REAL/Free
Skuespiller Nikolaj Coster-Waldau Skuespiller Nikolaj Coster-Waldau skal lægge stemme til "Flugt" i den engelsksprogede version af dokumentaren. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix