Blandt de mest magtfulde i dansk sundhedsvæsen: KL-direktøren med fingeren på coronapulsen

Herning-overlæges barnebarn er blandt de mest magtfulde i dansk sundhedsvæsen. Torsdag fylder KL’s sundhedsdirektør, Christian Harløf, 40 år

13. januar 2021, 11.26

Christian Harsløf - sundheds­direktør i KL - er født i Herning med byens mange­årige medicinske overlæge Ebbe Harsløf som bedstefar og en hel stribe af læger i sin familie. Foto: PR-foto

FØDSELAR Interessen for dansk sundhedsvæsen kommer ikke udelukkende fra fremmede for Christian Harsløf, der er direktør på sundheds-, social- og ældreområdet samt digitaliseringsområdet i Kommunernes Landsforening.

Han er født i Herning som barnebarn af Ebbe Harsløf - mangeårig medicinsk overlæge på Herning Sygehus - voksede op i Odense, blev cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet i 2007 og indledte sin karriere i Sundheds- og Ældreministeriet, hvor han nåede at tjene under Lars Løkke Rasmussen, Jakob Axel Nielsen og Bertel Haarder.

Torsdag 14. januar fylder Christian Harsløf 40 år.

Det kom ikke som nogen overraskelse, at Christian Harsløf skulle beskæftige sig med sundhedsområdet. For ud over den herningensiske bedstefar var også Christian Harsløfs far praktiserende læge i Odense, hans bror er overlæge i Aarhus, og derudover er adskillige fætre, kusiner, onkler og tanter læger, så han er vokset op med sundhedspolitiske diskussioner over middagsbordet, og interessen for samfundsforhold har altid været meget tilstedeværende.

På magtfuld liste

Christian Harsløf er i dag med i toppen af Dagens Medicins liste over sundhedens 100 mest magtfulde mennesker i Danmark og er som nummer 11 den højst placerede kommunale aktør.

Vejen til den placering er gået over jobbet som sundhedspolitisk chef og kontorchef i Kommunernes Landsforening samt en direktørpost med ansvar for social, job og sundhed i Roskilde Kommune, før han i 2019 blev ansat som direktør for sundhed- og ældreområdet samt digitalisering i KL. Senere er også socialområdet blevet tilføjet hans portefølje.

Corona-kommunikation

Under coronakrisen har Christian Harsløf haft en stor, koordinerende rolle for kommunerne. Det har blandt andet indebåret over 200 udsendte daglige mails til landets kommunaldirektører med informationer om seneste nyt i coronaindsatsen, bekendtgørelser og andre politiske udmeldinger samt deltagelse i flere myndighedspressemøder og interviews.

Christian Harsløf er gift med gymnasiekæresten Pernille, der arbejder som udviklingskonsulent i Gladsaxe Kommune. Sammen har de tre børn i alderen 11, 9 og 5 år.

Når der ikke er kommuner, corona og sundhed på skemaet, fylder musik og madlavning meget. Christian Harsløf har spillet guitar fra barnsben og spiller stadig et par akkorder næsten hver dag. Derudover trækkes landevejscyklen tit ud af garagen, ligesom turen også meget gerne går til sommerhuset i Nordjylland eller fodboldbanerne i Gladsaxe, hvor hans to drenge spiller.

Og for de lokalhistorisk interesserede kommer her en ekstra lille bonus: For ligesom interessen for sundhedsområdet blandt andet kan føres tilbage gennem generationer af Christian Harsløfs familie, er der også et familiemæssigt link til den politiske verden og kommunalpolitikken, idet 40-årsfødselaren er oldebarn af tidligere Herning-borgmester Helge Kampmann, der sad på posten fra 1921 til 1946.