
Fra pen og blæk til pc
Ny udstilling i Den gamle Købmandsgaard i Uhre
Udgivet:25. april 2023, 11.31
Læsetid:3 minutter
Man kan blive klogere på en pæn del af en nyere tids skrivehistorie ved at kigge ind ad vinduerne i Den gamle Købmandsgaard i øjeblikket. Foto: Privatfoto
5 måneder siden
UHRE Udstillingen i vinduerne i Den gamle Købmandsgaard i Uhre er denne gang en slags tidsrejse, fra dengang man skrev med pen og blæk, til vore dages computere.
Inspirationen har været en skrivemaskine fra gemmerne.
I skolen begyndte børnene i gamle dage med at skrive i en sandkasse, og her kunne der let viskes ud. Senere blev der øvet i luften, mens læreren skrev på tavlen. Nogle kan nok stadig huske remsen: »Op, ned, væk, prik«, når et i skulle indlæres, som der står i en pressemeddelelse.
Derefter blev det tid til at øve det på en tavle med griffel, og endelig kunne man gå over til at skrive med blyant i heftet - en hel side med hvert bogstav. Så skulle der skrives ord, der helst skulle ligne forskriften på den modsatte side.
I vinduerne er der en gammel tavle med tilhørende griffel og også en rigtig tavle til kridt. Der er blyanter og en stor og en lille kasse, som der har været blyanter i. I skolen fik man hver måned en ny blyant, og når den store blyantskasse var tom, var det lykken, hvis man var så heldig at få den.
Senere i skolen skulle der så skrives med pen og blæk. Pennen skulle helst være en kongepen, der blev sat fast i penneskaftet. Så skulle der dyppes i det blækhus, der var placeret i en fordybning i midten af skolebordet. Det kunne godt være vanskeligt at styre pennen med blæk; man kunne komme til at slå en klat, men noget af det kunne klares med trækpapir!
Skrivemaskinen
Igen er der eksempler i vinduerne på penneskaft og pen, en æske med kongepenne, forskellige former for blækhuse og den store blækflaske.
Der er også eksempler på pennalhuse, lige fra det første af træ til dem, hvor man kunne have både blyanter, kuglepenne, lineal, viskelæder, blyantspidser og fyldepennen, som nu var kommet frem; her var blækket indeni, det var lettere og gav færre klatter. Hvis man stadig var uheldig at klatte, var det muligt at fjerne med radervand, som bestod af to forskellige væsker, der på magisk vis fjernede blækklatten.
Der var længe puslet med opfindelsen af en skrivemaskine, og den kom så i slutningen af det 19. århundrede og var med til at gøre arbejdet lettere og skriften ensartet.
Den skrivemaskine, der gav inspiration til denne udstilling, er en gammel Underwood-skrivemaskine, der er blevet kaldt »den første rigtige skrivemaskine«. Omkring 1920 blev den solgt i mere end to millioner eksemplarer, og den blev flittigt brugt af journalister, myndigheder og andre skrivende folk rundt om i hele verden.
I 1925 kom den første elektriske skrivemaskine, og fra 1980 blev mange skrivemaskiner afløst af pc’erne. De har med tiden forvandlet sig fra nogle store kasser til små bærbare, som kan være i en lomme. Fælles for skrivemaskinen og pc’en er, at bogstaverne på tastaturet sidder på samme måde.
Den gamle Underwood-skrivemaskine, der er meget tung, står på disken, og i vinduerne er der et par mindre skrivemaskiner og en pc, der ikke er helt ny.
Der er åbent i Den gamle Købmandsgaard hver søndag eftermiddag.