Herningensere viser kolonihaven frem: Dorte og Mads Billes nye fristed

Kom med en tur forbi nogle herningensiske kolonihaver

Udgivet:29. september 2022, 20.00

Læsetid:11 minutter

Dorte og Mads Billes kolonihave. Foto: Mingo Photo

Af Kurt H Jørgensen. herning@herningfolkeblad.dk

Dorte og Mads Bille:

Et nyt fristed fem minutter fra hjemmet

For Dorte og Mads Bille blev kolonihaven også anledningen til en skarp opdeling af anvendelse af to haver – den ene til pryd, den anden til nytte

Kor- og dirigentparret Dorte Bille og Mads Bille har gennem en årrække kendt forfatter og tv-havemand Søren Ryge Petersen, og derfor rådførte de sig med ham, da de var kommet til at investere i en lille kolonihaveparcel.

Svaret bød i al sin korthed på at lytte og se, hvad der ville dukke op. Ikke noget med at tage forhastede beslutninger og lave store omvæltninger i første omgang.

– Huset var ganske udmærket og lige til at benytte. Enkelt og til at søge ly for vind og vejr, lave en kop kaffe og ellers ikke det store. Fokus var på haven, fortæller Dorte Bille.

I lyset af, at de i forvejen havde have, nemlig en parcelhushave i Fynsgade i Herning, kunne det måske forekomme at være underligt med en kolonihavegrund. Langt de fleste i kolonihaverne bor nemlig i lejlighed.

Så haven fik lov at passe sig selv efterår og vinter, og først året efter gik man løs med haveredskaberne. Her fik den til gengæld på alle tangenter, idet haven stort set blev ryddet. Den faldefærdige pavillon modsat huset blev fjernet, det hele gravet op og omdannet efter anvisning af en havearkitekt, og bagefter tegnede der sig den mest stringente løsning med havefliser, drivhus, velordnede bede og højbede, alt sammen harmonisk placeret med en nydelig pergola som indgangsportal.

Dorte og Mads Billes kolonihave. Foto: Mingo Photo

– Ventetiden var benyttet til at finde ud af, hvad vi ville med vores haver. Derhjemme blev det til rendyrket prydhave med blomster, blommetræer og græsplæne. Til gengæld gav det ikke længere mening med græsplæne i kolonihaven, der blev genskabt som ren nyttehave, forklarer Dorte Bille den tydelige opdeling.

Dermed er deres kolonihave kommet til at fremstå som inkarnationen af den oprindelige kolonihaveide, nemlig nyttehaven som et kærkomment tilskud til husholdningen. Samtidig er også et beslægtet emne kommet i fokus.

Læs også
<span>Kæmpe renovering:</span> Ikast-par brugte coronatiden på at skabe drømmeboligen <span>Kæmpe renovering:</span> Ikast-par brugte coronatiden på at skabe drømmeboligen
Læs også:
Kæmpe renovering: Ikast-par brugte coronatiden på at skabe drømmeboligen

– Især Mads er blevet optaget af en mere grøn menu og interesserer sig dybt for det facetterede univers, som kolo’en tilbyder. Vi spiser klart mindre kød end tidligere, og det er berigende, at vi fem minutter fra hjemmet kan hente råvarer og ingredienser til madlavningen.

Hvorefter hun udpeger bede med kartofler, gulerødder, rødbeder, løg, asparges, spinat, salat, squash, rabarber, bladbeder, hvidløg, jordbær, porrer – og måske kom det hele slet ikke med i opremsningen. Hertil et drivhus med tomater i seks varianter, agurker, nektarin og fersken.

Hertil alle de urter og krydderurter, som nogle gange koster en bondegård i en lille potte ved købmanden, men som parret nu med generøs hånd har strøet ud over have og i drivhus: Purløg, persille, rosmarin, timian, citronmelisse, bronzefennikel, dild – og der var sikkert mere, som det utrænede øje ikke fangede i farten.

Der er buske med blåbær, hindbær, solbær, to træer med æbler, et blommetræ og en plan om et figentræ, og så påstod Dorte Bille endda, at de fortsat øver sig. De sidste par år med corona-pandemi har presset deres arbejdsliv:

– Derfor fik vi ikke tilbragt den tid i kolo’en (som hun konsekvent kalder den lille matrikel), vi gerne ville. Men i 2023 får vi styr på det.

Dorte og Mads Billes kolonihave. Foto: Mingo Photo

Fortæller Dorte Bille, som i 2021 besluttede at forfølge et nyt spor i tilværelsen, og derfor blev hele foråret også en intens afslutning på 22 års arbejde med MidtVest Pigekor. Hun er efter ferien begyndt at læse til præst.

Afslapning – ikke pligt

Hun signalerer samtidig nogle intentioner med kolonihaven, som ikke skal være et sted med en tung og slidsom pligt, men et sted, hvor man slapper af og har det sjovt.

Dorte og Mads Billes kolonihave. Foto: Mingo Photo

– For os er det sikkert den samme oplevelse som for dem, som bruger lang tid på at køre til sommerhus. Vi føler, at vi med fem minutter på cyklen kommer til et helt andet univers – til ro, fred og frihed. Det er ren afslapning. Termokande og madkurv på bagagebærer og bare afsted.

Dorte Bille glæder sig virkelig til at nyde efteråret i haven, under halvtaget på terrassen foran huset eller i drivhuset, hvor der også er arrangeret med bord og stole. Og her vil hun sammen med Mads udtænke planer for den kommende sæson. Måske skal huset males indvendig.

Idéen om kolonihave opstod under en af parrets mange gåture rundt i Herning, som førte dem til kolonihaveområdet ved Alhedestien, hvor hele tre foreninger ligger næsten som naboer. Et »til-salg-skilt« pirrede til ideen, og dagen efter var huset købt. Og det har de ikke fortrudt.

– Selvfølgelig er kolo’en til sommerbrug, men juleaften gik vi efter spisningen en tur i byen, og lagde vejen omkring vores nye, lille fristed. Det var hyggeligt.

Bente og Asger Jørgensen:

Med udsigt over golfbanen

En tur igennem Hernings kolonihaveforeninger afslører stor variation med hensyn til haver og indretning – samt hvorledes selve huset prioriteres. Nogle steder er nyttehaven i fokus, ja enkelte steder er der slet ikke hus på grunden.

I andre haver fremtræder huset næsten som et sommerhus i miniudgave.

Bente og Asger Jørgensens kolonihave. Foto: Mingo Photo

Mangfoldigheden afslører sig også i de navne, man møder: Slottet, Æ bette hus, Lille Schackenborg, Landkrabben med flere. En god del humor virker også til at være iblandet.

Læs også
<span>Se alle billederne:</span> Eyde er et naturligt centrum i centrum <span>Se alle billederne:</span> Eyde er et naturligt centrum i centrum
Læs også:
Se alle billederne: Eyde er et naturligt centrum i centrum

Hos Bente og Asger Jørgensen i Karolinelund er der ingen tvivl om, at huset har størst prioritet, det er også relativt nyt og i høj kvalitet, og så rummer det en udsigt over naboarealet ud over det sædvanlige. Et stort glasparti fylder hele den ene endevæg ud mod golfbanen, og tilmed har parret indrettet en hems med udsigt i samme retning. Her er indrettet med både sovepladser og et sæt afslapningsstole.

– Vi vedgår, at udsigten er det bærende her. Med placering op ad golfbanen har vi fået foræret den mest fantastiske udsigt, som også inkluderer et rigt dyreliv i ydertimerne, når golfspillerne ikke bruger banen, fortæller de. Idet de afslører, at det også har krævet lidt knofedt.

Da de gennem gode venner blev anbefalet at kigge omkring, gjorde huset ikke meget væsen af sig, og faktisk var både hus og have noget forsømt. Samtidig lå have og hus godt gemt bag store træer og lå dermed i skygge.

Brudsikker panoramavæg

Parret startede med at rydde op i haven, mens de drøftede husets fremtid.

Det skulle udskiftes, og der var mange tegninger på bordet, inden de fandt den løsning, som også blev realiseret.

Gennem en vicevært ved herningCentret arvede de nogle kasserede, men brudsikre ruder. Så selv om golfkuglerne ikke flyver om ørene på dem, så vil der nok ikke ske noget, om en vildfaren kugle en dag kommer for langt.

Asger Jørgensen er uddannet slagter, men alligevel havde han mod på at være selvbygger. Med familien og gode venners hjælp har de derfor rejst det nye hus, som herefter har været rammen om mange gode afslapningsstunder.

Her læses aviser og bøger og inviteres gæster til hyggeligt samvær.

Et sted til afslapning

– Vi har en fin lejlighed i Sølvgade i Herning, men vi slapper meget mere af her. Her er en anden ro.

Bente og Asger har samtidig valgt ikke at dyrke en hel masse i haven, og påføre sig selv en pasningsopgave. I stedet har de udnyttet haven til at forme flere små kroge, hvor man enten kan få morgenkaffen, tænde op i grillen eller nyde aftensolen. Der er mange hjørner, og de er kreativt udnyttet til at skabe forskellige oplevelser på det forholdsvis beskedne areal, som en kolonihavegrund råder over. Terrasser, højbede og arrangementer med sten skaber afveksling.

Fra husets hems er der udsigt mod syd over golfbanen, og om aftenen kan man nyde solnedgang og stjernehimmel.. Foto: Mingo Photo

Asger Jørgensen er vokset op med kolonihave. Hans far arbejdede hos DSB, og etaten rådede over nogle nyttehaver. Familien boede i lejlighed, og over tid havde de nyttehaver tre forskellige steder i byen, så her blev sommeren tilbragt – og normalt med meget arbejde.

Så Asger Jørgensen var ret sikker på, at han ikke selv skulle have kolonihave en dag.

Altså lige indtil han sammen med Bente opdagede det forsømte hus med de gode muligheder. Det er nok også hans forhistorie, som gør, at de ikke vil bruge sommeren på knæ i bedet og luge ukrudt. Og som Asger siger:

– Jeg har heldigvis folk til at passe den store have. Idet han nikker ud mod golfbanen, som han også selv spiller på en gang imellem.

Bente og Asgers kolonihavehus er kendt af alle golfere, som kigger op mod hemsen og hilser på figurerne af Gøg og Gokke, som er et populært indslag på en runde.

Bente og Asgers kolonihavehus er kendt af alle golfere, som kigger op mod hemsen og hilser på figurerne af Gøg og Gokke, som er et populært indslag på en runde.. Foto: Mingo Photo

Pia Meyhoff:

En lille plet natur med tid til ro og afslapning

For Pia Meyhoff handler kolonihaven om at have et helt privat og personligt fristed til at lade batterierne op

Kolonihaveområderne fremtræder meget forskellige i Herning. Nogle steder med brede stier, hvor biler kan køre helt hen til haverne. Andre steder med helt smalle stier, hvor to cykler knap kan passere. Sådan er det i haveforeningen Korsørgården, hvor Pia Meyhoff har fundet sit helt private fristed.

De smalle stier bidrager til et intimt præg over haverne, og man føles tæt på hinanden, hvilket passer Pia Meyhoff ganske godt.

Pia Meyhoffs kolonihave. Foto: Mingo Photo

– Her er plads til alle, her er gode naboer og genboer, og alle passer på hinanden, opsummerer hun.

At hjælpe andre er i øvrigt noget, hun brænder for. I det civile liv driver hun fra hjemmet i Hammerum sin klinik under temaet »Spirituel zone« med fokus på et sundere og mere balanceret liv. Healing, rådgivning, æteriske olier, urter, massage, akupunktur, ja alt muligt inddrages i en holistisk tankegang i ønsket om at se det enkelte menneske og finde de rette og individuelle veje.

I Hammerum bor Pia Meyhoff sammen med sin mand Kim i et rækkehus, så på den måde afviger hun fra den typiske kolonihaveejer, som ofte bor i lejlighed.

Men kolonihaven i Korsørgården er ikke tænkt som en have nummer to, men som et anderledes fristed, hvor hun i bogstavelig forstand kan sætte sine krukker, som hun vil – uden indblanding.

Et privat projekt

Det er der heller ikke er problemer med, for manden har meget bestemt fastslået, at kolonihaven ikke er hans projekt.

– Han har sagt, at han kun kommer på besøg, ikke for at arbejde, men jeg synes nu, at det virker som om, at han ikke helt kan holde sig væk alligevel.

Pia Meyhoffs kolonihave. Foto: Mingo Photo

Det er en fin aftale, for så er rollerne fordelt, og jeg kan selv træffe beslutninger om stedet og dets anvendelse.

Pia oplyser dog, at Kim siden Zooms besøg tidligere i sommer trods alt har hjulpet en del, og det er hun faktisk meget glad for.

Hus og grund er netop blevet erhvervet, så der er ikke flyttet så meget rundt endnu, men planer er der nok af. Hun vil gerne forme stedet, så hun kan høste blomster, kartofler, salat, bær – og så i øvrigt bare sidde og nyde den lille plet natur til akkompagnement af fuglestemmer.

Måske skal terrassen inddrages i huset, måske skal der være et lille redskabsskur, for der skal også være orden i det. Så øjnene ikke indfanger rod, men i stedet kan finde hvile. Dog er der ikke noget hastværk.

Pia Meyhoffs kolonihave. Foto: Mingo Photo

Arbejde og fritid adskilt

– Jeg er blevet spurgt, om jeg flytter mine samtaler og terapi hertil. Det kunne godt give mening i disse afslappede omgivelser, men sådan bliver det ikke. Min klinik og rådgivning har udgangspunkt i Hammerum. Tingene skal ikke blandes sammen. Kolonihaven er mit helt private område, hvor det er meningen, at jeg skal lade batterier op.

Allerede nu har Pia Meyhoff mærket, at stedet kan noget, og hun er blevet klar over, at det stort set kan bruges året rundt. Regnen på bliktaget for nylig fik hende til at tænke tilbage på dengang, familien drog på campingferie med børnene.

Selvom man ikke må sove der om vinteren, ser hun for sig, at man sagtens kan komme omkring med stearinlys, nissegrød og juleøl og også have en god stund til vinter.

Indlæser debat

Mere interessant læsning

Mest læste

Herning

Se flere

Mest læste på Herning Folkeblad

Seneste nyt

Se flere