Standpunkt: Stærkt at skaffe prinsens skulpturer til byen

Udgivet:22. juni 2022, 12.04

Læsetid:3 minutter

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Vibeke Larsen
Chefredaktør| vib@herningfolkeblad.dk

Dronning Margrethe har næsten lige været i Herning. For to måneder siden indviede hun Regionshospitalet Gødstrup.

Nu kommer hun minsandten igen.

På lørdag, 25. juni, besøger hun Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum i Birk. Det museum, som dronningen for 46 år siden indviede sammen med Carl-Henning Pedersen.

Anledningen til besøget på lørdag er dronning Margrethes officielle og permanente overdragelse af store dele af prins Henriks skulpturer til Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum.

Dronningen åbner samtidig udstillingen »Eventyrlig Dialog,« der er et kunstnerisk møde mellem prins Henriks skulpturer og Carl-Henning Pedersens værker.

Derudover markerer besøget, at dronningen for en årrække deponerer et antal værker fra sin private samling af prinsens skulpturer, som også kan ses på udstillingen, der åbner for publikum på søndag.

Læs også: Det var da prins Henrik

Museet har arbejdet på det her gennem længere tid, og Carl-Henning Pedersen Fonden har samlet de nødvendige midler hos en række sponsorer, så værkerne kan erhverves.

Det arbejde kan museet og fonden bestemt godt være stolte af. Ganske som det er værd at være stolt over den anerkendelse, der ligger i, at Kongehuset har ønsket at overdrage prinsens værker til netop Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum.

Læs også
<span>Se alle billederne:</span> Dronningens besøg i Herning gennem tiden <span>Se alle billederne:</span> Dronningens besøg i Herning gennem tiden
Læs også:
Se alle billederne: Dronningens besøg i Herning gennem tiden

Jeg synes, det er et fantastisk scoop for Herning og for museet i Birk, at det nu kan føje en stor del af prins Henriks værker til samlingen.

Det gør dette helt særlige museum endnu mere særligt. Og det vil uden tvivl også øge omverdenens opmærksomhed og kendskabet til museet, at det nu også ejer en stor del af prins Henriks skulpturer. Ikke alene fordi det er prins Henriks, men også på grund af det, han mestrede rent kunstnerisk.

Allerede fra søndag kan vi publikummer så komme ind at se eller gense prinsens skulpturer i udstillingen »Eventyrlig Dialog,« som viser prins Henriks skulpturer i dialog med malerier af Carl-Henning Pedersen. Den tager udgangspunkt i en lignende udstilling med de to kunstnere i 2017-18, som var med til at trække over 50.000 gæster til museet.

»Eventyrlig Dialog« var dengang med god grund meget populær, og gæster valfartede hertil fra nær og fjern.

Jeg så udstillingen første gang i efteråret 2017, og jeg var fuldstændig blæst omkuld af begejstring.

Både over de to kunstneres fabelagtige værker og over den ufatteligt flotte og velsammensatte udstilling, hvor kurator på helt usædvanlig genial og smuk vis satte de fantasifulde værker sammen, så man vitterligt følte, at kunstnerne og deres kunst var i dialog med hinanden.

Læs også: Carl-Henning i royal dialog

Hvordan udstillingen er sammensat denne gang, vil dronningen som en af de første gæster opleve på lørdag.

Museumsdirektør Lotte Korshøj fortalte i Folkebladet forleden, at flere af værkerne fra udstillingen i 2017-18 er med igen - blandt andet de fantastiske skakskulpturer, der er lavet som en stor udgave af det skakspil, som prinsen lavede til kronprins Frederik, da han fyldte 18 år. Desuden vil mange af de imponerende fabeldyr fra sidst optræde igen - sammen med nye og meget store skulpturer, der er kommet til.

Jeg glæder mig til at se »Eventyrlig Dialog« anno 2022. Og Hernings nye samling.

Læs også
Prins Henriks kunst kørt ind på larvefødder Prins Henriks kunst kørt ind på larvefødder
Læs også:
Prins Henriks kunst kørt ind på larvefødder

Mest læste

Debat

Se flere

Mest læste på Herning Folkeblad

Af samme forfatter

Se flere

Seneste nyt

Se flere