Tilfreds trods tilbagegang i regnskab: Udfordringerne voksede for KMC

Kartoffelmelscentralen tjente 20 millioner kroner mindre denne gang efter stort russisk tab og gasprisernes himmelflugt

Udgivet:23. november 2022, 17.41

Læsetid:2 minutter

Jesper Burgaard, boss hos KMC, kan berette om et regnskabsår stærkt påvirket af krigen i Ukraine. Foto: Henrik Ole Jensen

Kim Stoltenberg Hansen
Journalist
Kim Stoltenberg Hansen
Journalist| ksh@herningfolkeblad.dk
Erhvervsjournalist - tidligere kriminalreporter, sportsredaktør, onlineredaktør samt biografchef. Fan af opfindere, iværksættere, moderne ledere og produktionsdanmark - og vild med al slags sport
Se flere artikler af Kim Stoltenberg Hansen

10 måneder siden

REGNSKAB KMC fremlagde i denne uge regnskabet for 2021/2022. Det bar præg af kraftigt stigende råvare-, logistik- og energiomkostninger, som ikke har kunnet kompenseres i salgspriserne.

- Vores omsætning er højere end nogensinde, men krisen påvirker resultatet negativt, fordi vores processer er energitunge, og vi har lukket for samhandlen med Rusland, lyder det i en pressemeddelelse fra Jesper Burgaard, administrerende direktør hos KMC.

KMC ejes i fællesskab af de to danske kartoffelmelsfabrikker Karup Kartoffelmelfabrik i Karup og Andels-Kartoffelmelsfabrikken Danmark i henholdsvis Brande og Toftlund. Firmaet er førende inden for produktion, udvikling og salg af kartoffelbaserede ingredienser.

Årets nettoomsætning landede på 2,3 milliarder kroner, hvilket er 250 millioner bedre end året inden. Det ordinære resultat efter skat udgør 138 millioner kroner, hvilket er godt 20 millioner kroner lavere end sidste års resultat på 158 millioner.

Rusland får skylden

Trods højere produktivitet og et forbedret råvaregrundlag har gasprisernes himmelflugt skabt lavere indtjening. Det sker, selv om KMC har foretaget energimæssige tiltag, der reducerer afhængigheden af naturgas. Desuden giver nedlukningen af samhandel med Rusland et samlet tab i størrelsesordenen 16 millioner kroner.

- Under de vanskelige vilkår anser ledelsen årets resultat for tilfredsstillende, lyder det i pressemeddelelsen.

Bygger nyt innovationscenter

Trods usikre tider aner KMC øgede forretningsmuligheder i fremtiden. Derfor har KMC besluttet at etablere et nyt innovationscenter i umiddelbar tilknytning til virksomhedens hovedkontor i Brande.

- Corona-pandemien er ved at miste sit tag, og nu handler det for os om at komme igennem den næste krise. Vi er fortrøstningsfulde, for plantebaserede fødevarer bliver mere og mere populære, og vi oplever stor efterspørgsel på vores forædlede produkter. Derfor vil vi investere yderligere i vores R&D-faciliteter, så vi fortsat kan levere morgendagens ingredienser til markedet, siger Jesper Burgaard, der peger på, at KMC altid har haft fokus på at udnytte alle kartoflens egenskaber.

- Igennem forædling og innovation har vi skabt en forretningsmodel, der er født cirkulær og udnytter alle produktionens sidestrømme. Det arbejde fortsætter i de kommende år.

Økonomisk set forventer KMC en øget omsætning i 2022/2023. Holdes gaspriserne på et forsvarligt niveau, spår ledelsen også, at det fortsat vil være økonomisk attraktivt for kartoffelavlerne at dyrke stivelses- og pulverkartofler i 2023.