Mor til 10-årige Hjalte: Jeg hader angsten

I to år har Zinna og Søren Lautrup fra Herning kæmpet for at hjælpe deres søn, som lider af angst. 10-årige Hjalte og hans forældre har fået hjælp af psykolog Stine Hæk, og med hendes bog »Monstermanualen« har familien fået et redskab til at tale om angsten

16. oktober 2018, 11.19

Zinna Lautrup har en søn, Hjalte på ti år, der lider af angst. Med »Monstermanualen« har de fået et redskab til at snakke om angsten sammen i familien. Hjalte er så hårdt plaget af angsten, at han ikke kan være i skole på Hammerum Friskole på fuldtid ligesom der ikke stilles nogen faglige krav til ham overhovedet for tiden, og han laver heller ikke lektier. Det er blot en succes, at han er i skole. I bogen er der også nogle guidede meditationer, der har hjulpet Hjalte med at falde i søvn selv. Meditationer som Zinna Lautrup har indtalt til ham. Foto: Martin Ballund.

herning/silkeborg At se sin 10-årige søn skrige og klamre sig til et bordben, fordi han ikke vil med ud ad døren. At se, når frygten er i hans øjne, og angsten hærger i den lille, rystende krop under et panikanfald, eller høre ham sige, at han ikke kan klare at leve med angsten mere. At det er bedre at dø.

Det er bare en meget lille del af alt det, som Zinna Lautrup og hendes mand, Søren Lautrup, har været ude for de seneste par år. For i den periode har deres søn, Hjalte, lidt af angst. En angst, der gør, at han stadig ikke kan komme i skole på fuldtid og en angst som er omdrejningspunktet for hele familien, der bor i Herning og også tæller Hjaltes tvillingesøster, Freya. De seneste to år har Hjalte og familien kommet hos psykolog Stine Hæk i Silkeborg for at få hjælp. Også Stine Hæks bog »Monstermanualen« til børn med mange bekymringer har hjulpet familien.

- Vi har valgt Stine, fordi vi har hørt, at hun er den bedste til angst og børn. Og som forældre vil man gøre alt for at hjælpe sit barn til at få det lidt bedre. Simpelthen alt. Men vi har også lært, at nogle af de ting, man gør, er at gøre barnet en bjørnetjeneste. Alt hvad vi siger og gør skal rettes ind, så det passer til Hjaltes behandling nu, og det er måske noget af det allersværeste, siger Zinna Lautrup og fortsætter:

Angst er et tabu...

Læs denne artikel

- og alle andre på Herning Folkeblad fra kun 1 krone

24 Timer

DIGITAL adgang i 24 TimerAdgang til alle artikler i 24 timer

Digital

Fuld DIGITAL adgang

Adgang til alle artikler

Adgang til e-avisen

Adgang til e-avis arkivet

Adgang til Forum Søndag

Adgang til fordele hos Læserklubben