Hjemlig hygge i Købmandsgården

Den nye udstilling i Uhre bærer præg af coronasituationen

13. januar 2021, 10.22

Der er lagt vægt på de hjemlige sysler i den nye udstilling i Den gamle Købmandsgaard i Uhre. Foto: Privatfoto

UHRE Årets første udstilling i Den gamle Købmandsgaard i Uhre har titlen »Hjemlig hygge«, og den er inspireret af coronaen og dens nedlukning af mange ting, som gør, at alle må hygge sig på bedste vis derhjemme.

Udstillingen viser, hvad man blandt andet kunne hygge sig med for flere årtier siden, men mange af tingene er de samme i dag bare i en lidt anden form.

Børnene kunne lege med deres legetøj. Det kunne være en spilledåse, en flyvemaskine, en dukke, bamser, et spil drilleri, som ludo også kunne hedde, måske i selskab med forældrene.

Der var også mulighed for at sætte en plade på grammofonen eller tænde for radioen, der først skulle varmes op og indstilles på den rigtige station, inden man kunne høre noget.

Syskrinet er åbnet, og her er der knapper, hægter, stoppegarn og nåle, så der kan ordnes små reparationer af mor - måske mens far læser højt af en af Morten Korchs bøger, der heldigvis altid ender godt. Måske ville far hellere nyde en cigar, mens han læste avisen, eller vente til mor kunne være med til at synge efter Højskolesangbogen - den er fra 1939, så den er nok ikke så anvendelig til »Fællessang - hver for sig«.

Ingen hygge uden kaffe, te eller kakao med småkager fra kagedåsen eller kiks fra Store Marie-kiksdåsen. Lidt chokolade eller en lille snaps var også en mulighed.

Vindueskiggeri

Ting, som man har hygget sig med før i tiden, kan sagtens skabe hygge igen i disse tider - eksempelvis er det igen godt at samle puslespil og at strikke.

Alt behøver ikke være så elektronisk, det kan være fint at være fælles om noget i stedet for at sidde fordybet i sin egen verden.

For en ordens skyld kan der godt sættes omtrentlige årstal på nogle af tingene. Højskolesangbogen var som nævnt fra 1939, radioen er fra 1940`erne, drillespillet fra 1950´erne, grammofonen, der kan samles til en kasse, hvor låget fungerer som højtaler, er fra 1960’erne og grammofonpladen med James Last fra 1970’erne, mens mange af de andre ting bare er »gamle«.

Butikken er desværre foreløbig lukket indtil 1. marts på grund af den almindelige nedlukning, men der vil løbende blive skiftet udstilling i vinduerne som vanligt, og alle er velkomne til at kigge på, lyder det i en pressemeddelelse.