Fra Lokalavisen: Underværk skal rejse sig på højen

Arbejdsgruppe håber, folk vil gå ind på hjemmeside og støtte med et »like«. Det kan være vejen mod den første million kroner

20. februar 2020, 17.07

Esben Esmarch er talsmand for den arbejdsgruppe, som vil rejse et »100 meter-tårn« på Resdal Bavne lige uden for Sørvad. foto: Henrik LInd Jørgensen

SØRVAD Et »like« på en hjemmeside plejer ikke at være ret meget andet end en høflig gestus værd, men for en arbejdsgruppe, der vil rejse et op mod 20 meter højt tårn på Resdal Bavne ved Sørvad, kan nogle likes vise sig at være én million kroner værd.

- Vi har lagt vores projekt op på en side, der hedder Underværker, som Realdania står bag. Det at et projekt får mange likes i sig selv er ingen garanti for, at vi får penge, men Realdania lægger vægt på, at der er folkelig forankring i det, der skal støttes, siger Esben Esmarch, som er med i den arbejdsgruppe, som vil rejse tårnet.

Sti og gammelt tog

Bag projektet står borgerforeningerne i Abildå, Vind og Sørvad, og planen er både at lave et »100 meter-tårn«, som når godt 100 meter over havniveau, dels at skabe oplevelser i og nær tårnet.

- Den gamle Ørnhøj-bane går lige neden for bavnehøjen. Planen er, at den skal blive til cykelsti, så man kan cykle på sti hele vejen fra Herning til Vind, men vi har også en idé om, at vi vil have et af de gamle tog stillet op dernede, siger Esben Esmarch, som har meget godt styr på, hvor nogle af de gamle togvogne er havnet.

Esben Esmarch mener, at tårnet vil passe godt ind i de øvrige seværdigheder i området.

- Vi har Præstbjerg Naturcenterm, Abildå Brunkulsleje og Vind Hede, og så ligger bavnehøjen og tårnet i midten af det hele, siger Esben Esmarch.

Flere elementer

Byrådsmedlem Jens-Bernhard Knudsen, som også er med i arbejdsgruppen, kan endnu ikke love kommunal medfinansiering, men han ser gode muligheder for det.

- Med sådan et tårn er der både noget læring, noget bevægelse og turisme ind over, siger Jens-Bernhard Knudsen.

Arkitekt Allan Simmelsgaard Broe fra Holstebro-firmaet Arkitec har slået de foreløbige streger, men der er plads til masser af udvikling.

- En af vores tanker er, at der strømmer lys op fra toppen af tårnet, når der er mennesker omkring det for at skabe en forbindelse til tidligere tiders bavnehøj, siger Allan Simmelsgaard Broe.

Om det bliver ved mere end en tanke, vil fremtidens arbejde med at skaffe tilladelser vise.

Esben Esmarch håber, at det cirka tre millioner kroner dyre tårn kan være rejst i 2021. Hvis man vil give det et »like« på hjemmesiden underværker.dk, skal det ske senest 27. marts.

Sådan ser en foreløbig skitse af et 20 meter højt tårn ud. Illustration: Arkitec
Allan Simmelsgaard Broe (t.v.) har slået de foreløbige streger mens Jens-Bernhard Knudsen og Esben Esmarch er med i arbejdsgruppen. foto: Henrik LInd Jørgensen