Populær vovehals fra Kibæk: Jeg vil hellere dø end ikke at kunne lave det, jeg elsker

25-årige Alex Porsing fra Kibæk syd for Herning er en af verdens bedste freestyle motocross-kørere, og i efteråret er han blevet folkeeje som del af tv-konkurrencen Danmark har Talent. Udenfor rampelyset har det at leve med døden som fast følgesvend givet ham meget mere end uddannelse og fast job nogensinde ville kunne, mener han

12. november 2019, 19.09

25-årige Alex Porsing fra Kibæk blev landskendt, da han her i efteråret var med i Danmark har Talent. Foto: Privatfoto

KIBÆK På en mark i Bjørslev midt mellem Kibæk og Troldhede sidder en ung mand på sin motocross og ser på rampen foran sig. Han tømmer hovedet under hjelmen for alt andet end det hop, han skal udføre: Et backflip. Noget han, som blot få i verden, formår at udføre.

Alex Porsing er kun 25 år gammel og blandt verdens 20 bedste til FMX, altså freestyle motocross. Og det er ikke noget tilfælde, at han er nået hertil:

- Når jeg tager hjelmen på, er jeg i mit eget univers, så føler bare, jeg er nødt til at gøre det, jeg er født til, siger han.

Da Alex Porsing var dreng, fik han aldrig tudet ørene fulde af: »Du skal have en uddannelse og et job, så det er vigtigt, du passer din skole!«.

Hans forældre var meget mere optaget af at præge deres søn i retning af at blive god til det, han bedst kunne lide - så han kunne komme til at leve af det.

- Jeg blev aldrig påvirket i retning af, at jeg skulle have et job. Mine forældre bakkede mig op i at kæmpe for at komme til at leve af det, jeg elsker, siger den unge midtjyde, som allerede tidligt fik benzin, maskiner på to hjul og fart som faste ingredienser i sit liv.

- Min far kørte speedway. Så det begyndte min bror og jeg også på. Min bror kører stadig professionel speedway, men for otte år siden så jeg Nitro Circus med Freestyle Motocross på MTV. Det så nice ud, så det ville jeg prøve, siger han med et smil.

Det gjorde han - og så var han solgt. I 2015 lavede han sit første backflip, og det satte for alvor gang i karrieren.

- Siden har jeg kørt VM og store shows i hele verden. Mit liv har været fest, farver og store events lige siden. Det er sindssygt!

Freestyle Motocross er en af verdens farligste ekstrem-sportsgrene. Den stammer fra vestkysten i USA og ramte for alvor Europa i begyndelsen af 2000. Alex Porsing etablerede for syv år siden virksomheden FMX Danmark, som det eneste i landet, der laver Freestyle Motocross shows i verdensklasse, hvor der springes fuld FMX-distance på 22 meter.

Verdens farligste sportsgren

Vejen til Alex Porsings succes har været brolagt med hjernerystelser og brækkede lemmer. Det der havde slået ham som en »nice« sportsgren er blevet en seriøs og krævende levevej.

- Det kræver meget, hvis jeg vil fortsætte med at være den bedste i Danmark og blandt de bedste i verden. Man skal være halvvejs frygtløs, dedikeret og seriøs. Der ligger mange timers træning bag mine tricks, og det kræver fitness hver dag at holde sig i topform. Så man skal have nosser og lidt talent, og så skal man leve og ånde for det, siger han og peger på, at det er en af de mest dødelige ekstremsport i verden. Men det at leve med døden som passager afskrækker ikke Alex Porsing.

- Når jeg er på ferie eller slapper af og kommer lidt væk fra det hele, kan jeg da godt tænke: »Wow, hvad er det, jeg har gang i?«. Det er menneskeligt at være bange for at dø, hvis ikke man er psykotisk. Og det er jeg ikke. Men jeg har lært at deale med det… Man skal bare finde noget, man er mere bange for. Når jeg bliver bange, tænker jeg: Hvad er det værste, der kan ske? Det er, at jeg ikke længere kan køre FMX. Så hellere lave det jeg elsker - og dø af det, forklarer han og uddyber:

- Vi skal jo alle dø på et tidspunkt, mange dør eksempelvis i trafikken. Tænk hvis man i den tid, man lever, bruger sin tid på noget, man hader. Det kunne jeg ikke. Min største frygt er at skulle piske rundt i et hamsterhjul hver dag og lave noget, jeg ikke gider. Det ville jeg blive sindssyg af, det ville langsomt dræbe den person, jeg er. Så jeg vil hellere dø end ikke at kunne lave det, jeg elsker, siger han og forklarer, at han således for længst har accepteret risikoen ved sit job.

- Jeg har levet på kanten af livet hele min ungdom og hele mit unge liv. Når man gør det, rammer man et andet spirituelt niveau end andre. Siden jeg var 18 år, har jeg levet mere, end fleste når på et helt liv: Jeg har rejst mere, mødt flere mennesker, nået et spirituelt niveau, hvor jeg forstår mig selv og er i stand til at håndtere og tænke dybere tanker. Jeg mediterer og bruger meget tid på at lære mig selv ting, der interesserer mig. Jeg gik ud af skolen efter 10. klasse, men jeg føler selv, jeg er intelligent. Jeg har lært mig selv alt: At drive forretning, at være FMX-kører og ikke mindst at være et godt menneske, at være ordentlig og behandle alle ens - uanset, hvem de er. Jeg trykker din hånd med samme glæde, om du er stor chef, millionær eller hjemløs. Der er ingen, som kan imponere mig med alt det ydre. Jeg ser det indre i stedet. Det komme helt sikkert af at have opnået en dybere indsigt.

Vil altid være en Herningdreng

Måske derfor har Alex Porsing heller ingen planer op at flytte sin hjemmebane væk fra Bjørslev og Herning til et eller andet internationalt ekstravagant mekka for FMX.

- Jeg er Herningdreng og vokset op her. Jeg holder begge ben på jorden og har en stærk fornemmelse af, hvem jeg er. Jeg har ikke behov for at imponere med et stort hus eller en fin adresse. Ja, jeg har succes, men jeg føler mig hjemme her. Det er her mine venner er. Jeg har de samme drenge omkring mig som for fem år siden, og jeg har ikke ændret mig. Jeg vil altid være en Herningdreng. Måske vil jeg gerne træne mere i udlandet, fordi det giver andre muligheder, men jeg bliver aldrig for meget stjerne til at bo i Herning, siger herningenseren, der i øjeblikket er aktuel i tv-showet Danmark har talent.

Der stillede han op, fordi han og hans manager så programmet, og Alex kom til at udtale ordene, at han da har mere talent end mange af dem, der stiller op.

- Så en aften på en bar i Thailand, fortalte han mig, at nu var jeg altså med. Men selvom han på den måde tog mig lidt på ordet, er jeg glad for at være med. Jeg har fået gode bekendtskaber, og folkene bag er superrare. Jeg håber selvfølgelig på at vinde eller i hvert fald at gøre indtryk på danskerne hjemme i stuerne. Det er en fed mulighed for at vise min sport frem, og det kan måske være med til at få flere i gang med den. Jeg overvejer at lave træningsskoler på et tidspunkt. For selvom jeg i min egen bevidsthed vil blive ved med at køre freestyle motocross, til jeg styrter og bliver lam eller dør, så kan det da godt være, at folk omkring mig får ret i, at jeg på et tidspunkt bliver for gammel og skal finde på noget andet at lave, ler Alex Porsing.

Interessen for motocross kommer ikke fra fremmede. Faren kørte speedway, hvilket Alex Porsing og hans bror også begyndte på. Hans bror kører stadig professionelt speedway. Foto: Mingo Photo
Alex Porsing mediterer og bruger meget tid på at lære ting, der interesserer ham. Foto: Mingo Photo