Er du klar til højere indkomstskat - i klimaets navn?

18. oktober 2019, 15.01

Lars Aagaard. Foto: PR-Foto

KLIMA-PRISEN Rasende optøjer. Gule veste. En harmdirrende teenager, der anklager verdens voksne befolkning for at have stjålet hendes barndom og ødelagt hendes fremtid.

Klimakampen har mange ansigter, og kampen for klimaet påvirker alle. For ingen er længere for alvor i tvivl om, at klimakrisen er vor tids største udfordring. Vi føler ikke længere, at brandhede somre, smeltende poler og rekordorkaner, blot er variationer over naturlige vejrfænomener.

Vi ved, at vi i fællesskab skal handle for at imødegå katastrofen. Og vi skal handle hurtigt.

Men har vi gjort os klart, hvor høj regningen bliver?

De gule veste i Frankrig er absolut ikke klar til at betale regningen. Mens Greta Thunberg kræver at betale regningen NU. Uanset hvor høj. Uanset hvordan.

I Danmark skal politikerne forsøge at vedtage en klimalov i spændingsfeltet mellem Greta Thunberg og Frankrigs Gule Veste. Det er én af de helt svære, for det skal ske hurtigt. Og grundlaget for at gøre alle utilfredse er til stede.

Valget i 2019 er udråbt til det første rigtige klimavalg. Om det nu er helt korrekt, er svært at vide, for både Alternativet, Enhedslisten og Socialdemokratiet gik tilbage.

Måske er det tættere på sandheden, at danskernes bekymring over klimaet er stor, og vi forventer handling fra politikerne. For at tro at store dele af befolkningen har gjort op hvor høj en pris, de vil betale, er nok en overfortolkning. Det er derfor svært for politikerne at vide præcist, hvad vælgerne ønsker, de skal gøre, andet end at vise politisk lederskab.

Regeringen og dens støttepartier har sat et, i min optik, ambitiøst og energigivende mål om at sænke Danmarks udledning af CO2 med 70 procent i forhold til 1990. Et mål som stort set hele Folketinget støtter. Tak for det.

At nå målet kræver benhård prioritering af både de offentlige udgifter og i den førte økonomiske politik. For efter målet forventer danskerne handling, og selvom regningen ikke er umuligt stor - så kommer der en regning.

Ingen kender den nøjagtige pris, men den tælles i milliarder og ikke millioner. Ikke mindst statens indtægter vil blive udfordret i takt med, at danskerne fravælger fossil energi som olie, gas og kul og teknologi som oliefyr og traditionelle biler.

Det stiller store krav til politikerne, for en regning på selv små tocifrede milliardbeløb vil kunne mærkes i befolkningen og betyder, at der skal prioriteres. Er der noget, vi vil vælge fra – for eksempel SU til hjemmeboende? Er der noget vi ikke kan få mere af? For eksempel flere penge til sundhed, skoler og ældreomsorg? Eller, hvis intet kan vælges fra, er danskerne så med på at arbejde mere eller lade skatten skal stige med et eller flere procentpoint?

For at nå de 70 procent er der ingen vej uden om: Danskerne skal over i elbiler. Det gavner klimaet i stor stil. Men. Statskassen efterlades med et stort hul, når afgifterne på benzin- og dieselbiler forsvinder. Og hvad gør vi så?

Vi kan hæve afgifterne på sorte, fossile brændstoffer, så forureneren betaler for den grønne omstilling.

Men for det første var det præcis, hvad der fik franskmændene til at tage gule veste på. Gør vi det sorte valg dyrere, går der en grænse, hvorefter det skaber folkelig modstand. Og for det andet er den strategi ikke langtidsholdbar til finansiering af de offentlige udgifter. For når danskerne endeligt har smidt den sorte energi på porten, giver selv høje afgifter ingen indtægter.

I de kommende uger skal der formes en klimalov, som efterfølgende vil danne grundlag for den handlingsplan, der skal vise vejen mod de 70 procent.

Og hvordan vil politikerne, der både har lovet klimahandling OG velfærd, lande et resultat, der favner hele befolkningen?

Nedprioritering af velfærd til fordel for klima kræver mod - for det er et upopulært valg. Stigende afgifter rammer typisk skævt, og så kan man miste opbakning fra befolkningen.

Hvornår siger vores klimabekymrede politikere sandheden til danskerne? Nemlig at grøn energi og grønne løsninger ikke kan beskattes så hårdt som de sorte, og de sorte kan ikke sikre varige indtægter til statskassen. Derfor kommer vi til at hæve indkomstskatten.

Og er du klar til at høre sandheden og stemme på dem, der siger den højt?