
Lokale kommuner i top: Sol og vind deles ikke lige
Herning og Ikast-Brande er med fremme i feltet på hitlisten over kommuner, hvor der placeres nye solceller og vindmøller
Udgivet:21. marts 2023, 11.16
Læsetid:3 minutter
Masser af solceller skød op i 2022 Vildbjerg og Sørvad. Foto: Tom Laursen
3 måneder siden
MILJØ Herning, Ringkøbing-Skjern og Ikast-Brande kommune dukker op forholdsvis tidligt, hvis man tjekker Green Power Denmarks klimabarometer over opsætninger af vedvarende energi over de seneste fem år - som vi skrev om i gårsdagens avis.
Herning er nummer fem og Ikast-Brande nummer 16 med henholdsvis anlæg for 81 MW og 24 MW. Ringkøbing-Skjern tager tredjepladsen med 110 MW.
I 2022 var der en rekordstor udbygning med solceller i Danmark. Samlet blev der opført 386 MW solceller, hvoraf langt størstedelen er opført som markanlæg.
Aabenraa, Herning og Vejle lægger jord til flest solceller. Sammenlagt huser de tre kommuner over 25 procent af alle solceller i Danmark.
- Det er fortsat en beskeden del af landarealet, som vi bruger på solceller, men de er desværre ulige fordel hen over landet. Hvis vi skal nå det politiske mål om at tidoble kapaciteten af solceller frem mod 2030, vil det kræve, at flere kommuner kommer ind i kampen, siger Jacob Klivager Vestergaard, som er afdelingschef for Green Power Denmark, i en pressemeddelelse.
Når det gælder vindmøller på land, blev der i 2022 opført beskedne 165 MW. Kun i syv kommuner blev der stillet nye vindmøller op - med Skive Kommune på en klar førsteplads.
- Det går alt for langsomt med at finde plads til vindmøller på land. Det var meget beskedent, hvad der blev opført sidste år, og i år kommer det også til at gå alt for langsomt. Det er voldsomt ærgerligt, da vindmøller på land er billig teknologi, som hurtigt kan øge vores produktion af vedvarende energi, siger Jacob Klivager Vestergaard.
Fuld fart på Aabenraa
60 procent af de nye solceller og vindmøller, der blev stillet op sidste år, står i Aabenraa, Ringkøbing-Skjern, Viborg, Skive og Faxe - altså bare fem kommuner. Herning sniger sig også her med i top-10. Der er i år sat anlæg op med en kapacitet på 17 MW i Herning Kommune, hvilket rækker til en niendeplads i år. Hovedparten af kommunerne - nemlig 88 - stod sammenlagt for kun 20 procent af udbygningen med vind og sol. Flere kommuner er nødt til at komme med, hvis vi skal nå vores klimamål, mener Green Power Denmark.
Med 108 MW nyetablerede solceller tager Aabenraa prisen som den mest handlekraftige kommune i 2022, når det gælder om at opstille vedvarende energi.
- Tak for indsatsen til borgere, virksomheder og Aabenraa Kommune. De går foran i den grønne omstilling og viser med konkret handling, hvad der skal gøres, siger Jacob Klivager Vestergaard, afdelingschef i Green Power Denmark.
I forbindelse med den politiske aftale om »Danmark kan mere II« blev det besluttet at fordoble produktionen af strøm fra landvindmøller inden 2030. Det mål kan vi opnå, hvis alle kommuner i landet opstiller én vindmølle om året, påpeger Jacob Klivager Vestergaard.
Tage ansvar
- Flere kommuner skal tage lige så stort ansvar for den grønne omstilling som de bedste, og processen i forhold til at opstille vindmøller og solceller skal være mere effektiv. I øjeblikket går det simpelthen for langsomt i forhold til at indfri vores klimamål og vriste os fri af afhængigheden af naturgas, siger han.
Samlet er der her til lands vindmøller og solceller med en kapacitet på 5780 MW. Ringkøbing-Skjern, Lolland, Randers, Holstebro og Herning kommuner ligger i spidsen og leverer tilsammen næsten 25 procent af al vedvarende energi. Tallet for Ringkøbing-Skjern er 564 MW.
Herning på femtepladsen har en samlet kapacitet på 218 MW. Ikast-Brande er på 28. pladsen gennem tiden med sol og vind med en kapacitet på 70 MW.
Indlæser debat