Riget fattes hænder

11. januar 2022, 11.48

Peter Halkjær. Foto: PR-foto

PENSION For nyligt kom det frem, at mindst syv kommuner er så pressede i øjeblikket, at de må skære på hjælp så som rengøring og personlig pleje til de ældre. De pågældende kommuner er gået i »nødberedskab«. Her kunne automatpiloten så lyde, at der fluks må afsættes flere penge, siden kommunerne ikke kan levere den service til de ældre, som de burde.

Men det handler faktisk ikke om penge. Det handler om hænder. For kommunerne er simpelthen udfordrede af mangel på medarbejdere. De har afsat pengene, stillingsopslagene til de ledige stillinger har været aktive længe, men de kan bare ikke få folk nok.

Og problemet er bredere og dybere end som så. 4 ud af 10 af Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder mangler medarbejdere i en sådan grad, at det trækker omsætningen ned, og ifølge Beskæftigelsesministeriet så opgiver arbejdsgivere at besætte cirka 10.000 stillinger om måneden på grund af mangel på arbejdskraft. Det haster gevaldigt med at få indført nogle reformer, som kan afhjælpe de massive rekrutteringsproblemer.

Regeringen og Folketingets partier er i gang med at forhandle om et udspil, der skal sikre flere hænder på arbejdsmarkedet, men det går langsomt, og det, der ligger på bordet, er ikke ambitiøst nok. Regeringens forhandlingsudspil rækker som udgangspunkt til at kunne dække cirka hver 10. af de job, som virksomhederne har opgivet at finde medarbejdere til de seneste 12 måneder og svarende kun lige til at dække hullet i arbejdsudbuddet fra reformen om tidlig tilbagetrækning (Arne-pensionen). Det er slet ikke godt nok i en tid, hvor riget så absolut fattes hænder, og hvor manglen i de kommende år kun bliver værre og værre.

Fra Dansk Erhvervs side peger vi blandt andet på nemmere adgang til at hyre internationale kollegaer, skærpede regler der kan få flere ledige til at tage arbejde, at stoppe modregningen i arbejdende seniorers folkepension, hæve topskattegrænsen og øge beskæftigelsesfradraget. Der er mange muligheder og veje. Nu er det op til regeringen og Folketinget at finde frem til nogle hurtigtvirkende og langtidsholdbare initiativer, der kan sikre markant flere hoveder og hænder på arbejdsmarkedet. Det haster!

Indlæser debat