Dannie Druehyld - heksen fra Rold - er død

4. maj 2021, 14.18

Dannie Druehyld var miljø­forkæmper, feminist og gøgler. For de fleste danskere blev hun hendt som Heksen fra Rold. Foto: Steen Don

DØDSFALD Dannie Druehyld - kendt gennem tre årtier som hele Danmarks heks i Rold Skov - er død efter længere tids kræftsygdom. Hun blev 73 år. Det skriver Politiken i en nekrolog.

Dannie Druehyld blev født i 1947 på Amager i en baptistisk familie. Hun blev som 23-årig landets yngste børnehaveleder for en udflytterbørnehave, som hun selv og andre slumstormere havde stablet på benene. Hun var med i ungdomsoprøret og kvindebevægelsen og udgav flere bøger, blandt andre »Heksens Håndbog« fra 1987.

Hendes mandige fornavn fik hun, fordi hendes far så brændende havde ønsket sig en søn. Efternavnet Druehyld valgte hun selv.

- Jeg valgte Druehyld, fordi hyldebærrene jo bliver spist af en fugl, som så skider frøene ud over det hele, så der vokser hyld her og der og alle vide vegne. Og det er jo meget fint til sådan en som mig, der får gode ideer og gerne vil have dem til at sprede sig, fortalte hun til Politiken i 2019.

Før hun blev heks, var hun økofeminist, urtekræmmer og markedsgøgler.

Hun flyttede i begyndelsen af 1980’erne til Himmerland, og da en journalist i 1985 ledte efter en heks at interviewe, sprang hun ud som det, hun siden blev kendt som: Heksen fra Rold.

Dannie Druehyld var miljøforkæmper gennem hele sin voksenliv. Hendes vigtigste mission som heks var ifølge Politikens nekrolog ikke heksekunster, men at kæmpe for miljøet og klimaet. Hun var en af de første, der råbte op. Og hun blev ved til det sidste.

Dannie Druehyld efterlader sig en datter og et barnebarn.

Indlæser debat...