Herningensisk soldat har kun et krav til civilt job: Jeg vil gerne være sikker på at komme levende hjem fra arbejde

35-årige Per Holmgaard vil skifte det militære lederjob ud med et job på det almindelige arbejdsmarked

8. maj 2020, 18.01

Herningensiske Per Holmgaard vil skifte krigzoner i Afghanistan og Libanon ud med et mere fredeligt civilt arbejde. Foto: Flemming Hansen

JOB Per Holmgaard leder efter nyt job, og han har kun ét ufravigeligt krav. Han vil være sikker på at komme levende hjem fra arbejde.

- Og det handler ikke kun om liv eller død, men også om usikre arbejdstider og et generelt hårdt og farligt arbejde, siger han.

Det lyder som et ganske fornuftigt ønske, men det illustrerer meget godt, hvad det er for en verden, han kommer fra. Han har i knap 12 år været ved militæret, og han har været udsendt i Libanon og Afghanistan - hårde og farlige steder, hvor der absolut ikke udstedes garantier for at komme helskindet hjem.

Nu vil han gerne have et civilt job, og her benytter han foreningen »Velkommen Hjem«, der hjælper tidligere udsendte militærfolk med at finde den rigtige hylde på det civile arbejdsmarked.

Noget af det første i forløbet med foreningen er, at man skal kigge ind i sig selv og finde de værdier, der betyder noget.

- Her har mine nøgleord indtil nu været eksempelvis »loyalitet« og »disciplin«. Inde i mig selv kunne jeg godt mærke et skifte i retning af, at ordene mere var »familie« og »at være et godt menneske«, siger den 35-årige herningenser, der har fået en kæreste - og parret snakker om familieforøgelse.

Militæret har sit eget sprog

- Så er det ikke ideelt at rejse et halvt år til en krigszone, lyder logikken fra Per Holmgaard.

Som et led i hjælpen fra »Velkommen Hjem«-foreningen skriver man sit cv, som så bliver forkastet, rettet og finpudset.

- Problemet er, at militæret har sit helt eget sprog. Det forstår jeg godt, når det er en international organisation, der jo skal kommunikere med folk i Nato og FN. Men når jeg på mit cv skriver, at jeg er CIS-tekniker, er der jo nærmest ingen, der aner, hvad det er. Derfor skal alle militær-termerne »oversættes« til et sprog som, dem der læser ansøgninger forstår, siger han.

For i virkeligheden har Per Holmgaard 10 års ledererfaring. I Flyvevåbnet har han eksempelvis haft ansvaret for otte fuldtidsmekanikere på det seneste, og han har også været fungerende kompagnibefalingsmand - altså indirekte leder for 100 mand. I krigszonerne har han blandt andet arbejdet med it og satellitkommunikationen. Det handler om store paraboler, masser af ledninger og en garanti for at systemerne ikke går ned. Og de må aldrig gå ned, da det jo helt bogstaveligt talt kan være et spørgsmål om liv eller død at få beskeder frem og tilbage.

- Jeg har også de seneste to år taget en diplomuddannelse i ledelse for at bygge ovenpå, fortæller han.

Mentor er bedre end medalje

Han drømmer derfor om et lederjob. Hvilken branche det skal være, er han helt åben overfor. It-branchen er naturligvis en oplagt mulighed. Han har også igennem foreningen fået en mentor. Mentoren er fra NNIT - og det er bestemt ikke hr. Jensen fra gulvet, men derimod en seniorvicepresident.

- Det er flot, at folk i topstillinger vil tage sig tid til at hjælpe os. Det ser jeg som en kæmpe påskønnelse af vores arbejde som udsendt af forsvaret. Det er en anerkendelse, jeg er meget beæret over. Faktisk noget jeg påskønner mere end en medalje på brystet, siger han.

Han må naturlig nok lægge øre til fordomme, når han nu vil ind i den civile verden. Men han smiler af, at folk tror, han har tænkt sig at råbe sine kolleger ind i hovedet og bede dem om at tage 20 armbøjninger ved den første fejl. Og at han sikkert har posttraumatisk stress efter et årti i militæret.

- 10 procent kommer skadede hjem. Men det tal betyder jo også, at vi er 90 procent, der kommer styrkede hjem. Med masser af erfaringer og viden om egne styrker og svagheder i bagagen. Jeg håber, at folk ligger vægt på styrkerne i stedet for at fokusere på fordomme, siger han.

Helene Djursø er karriererådgiver og leder af Velkommen Hjem, der hjælper udsendte soldater videre til det private arbejdsmarked. Foto: PR-foto