DET ER DIT VALG - KV21

Grønne offentlige køkkener - ja tak

25. oktober 2021, 11.40

Philip Vivet. Foto: Pr-foto

KLIMA Det forestående kommunalvalg 16. november bør være et klimavalg. For hvis vi skal nå i mål med klimamålene - og det skal vi selvfølgelig - kræver det, at alle aktører i samfundet for alvor trækker i det grønne arbejdstøj.

Det gælder også kommunerne.

Som byrådskandidat går jeg derfor til valg på at prioritere klima og bæredygtighed. Samtidig går jeg til valg på at gøre det nemmere for borgerne i Herning Kommune at træffe de grønne valg i deres hverdag, end tilfældet er i dag.

Et af de områder, hvor Herning Kommune halter bagud, er fødevareområdet. Den mad, vi spiser, har stor påvirkning på klimaet. Faktisk står mad- og drikkevarer for hele 24 procent af Danmarks samlede forbrugsbaserede klimaaftryk. Et nemt sted at starte den grønne omstilling på dette område er at sikre, at alle har mulighed for at vælge det grønne måltid; også når man spiser i en kommunal kantine.

Helt konkret foreslår jeg, at det altid bør være muligt at kunne vælge et vegetarisk måltid i de offentlige køkkener som skoler, daginstitutioner, plejehjem og medarbejderkantiner i Herning Kommune. Og maden skal selvfølgelig samtidig være sund, nærende og indbydende, så det er et reelt alternativ til kød, som folk faktisk har lyst til at spise. Og flere grønne tiltag skal følge efter dette.

Der er bred opbakning i befolkningen til mere plantebaseret mad i det offentlige. Halvdelen af danskerne (51 procent) ønsker at spise mindre kød ifølge Coop Analyse 2018, og flere og flere, især unge, skærer ned på kødet i deres dagligdag. Første skridt er at sikre, at det altid er muligt at vælge et grønt måltid. Hvis du vil have en grøn stemme i byrådet, der vil sætte den grønne omstilling øverst på dagsordenen og gøre det nemmere at leve grønt, så sæt dit kryds ved Philip Vivet, nummer 3 på liste B.

Indlæser debat