Stor fokus på bæredygtighed: Nyt boligprojekt godt på vej i Snejbjerg

Ørskovhaven i Snejbjerg kommer til at bestå af rækkehuse, hvor bæredygtighed på flere måder er tænkt ind i projektets udførelse

Udgivet:13. maj 2021, 13.54

Læsetid:4 minutter

Foto: Tom Laursen og Overgaard Huse

Lene Toksvig
Magasinredaktør| toksvig@herningfolkeblad.dk

Et nyt boligprojekt i Snejbjerg er for ganske nylig skudt i gang - og allerede nu kan man få en fornemmelse af, hvordan projektets første boliger kommer til at tage sig ud.

Det er Overgaard Huse, der som hovedentreprenør er i gang med at opføre 18 rækkehuse for enden af Gl. Ørskovvej. De to første er godt undervejs, for det er gået hurtigt med at få bygget skallen og lukket husene.

- Vi har været i gang siden starten af marts, og de to første står færdige til august, fortæller Jakob Remme Overgaard.

Jakob Remme Overgaard (t.v.) og Niels Arne Markussen (t.h.) står bag selskabet, der er i gang med at opføre rækkehuse på Gl. Ørskovvej i Snejbjerg. Ejendomsmægler Allan Christensen har opgaven med at præsentere projektet for interesserede købere. Foto: Tom Laursen

Han er direktør for Overgaard Huse - og samtidig den ene af de to direktører, der står i spidsen for selskabet »Overgaard Huse Gl. Ørskovvej ApS«, som er stiftet i forbindelse med boligprojektet. Den anden direktør er Niels Arne Markussen, der blandt andet er kendt for at være stifter og mangeårig direktør for Alpi. Med i selskab er desuden Niels Arne Markussens to døtre.

Samarbejdet kom i stand, da Jakob Remme Overgaard byggede i Lind for netop Niels Arne Markussen.

- Da vi så var halvvejs med at bygge, spurgte jeg ham, om vi skulle bygge nogle flere boliger, og så sagde han, at det kunne vi godt, smiler Jakob Remme Overgaard.

- Jeg har jo selv været der, og jeg synes, det er friskt, at Jakob er startet op for sig selv, lyder begrundelsen fra Niels Arne Markussen for at gå med på idéen.

Der er tænkt på bæredygtighed i projekt Ørskovhaven, så rækkehusene har et lavt energiforbrug, der bliver minimal vedligeholdelse, og så er der langt hen ad vejen benyttet bæredygtige materialer til byggeriet. Illustration: Overgaard Huse

Populære enderækkehuse

Det blev startskuddet til grundlæggelsen af det nye selskab, der fik udviklet et projekt til den kommunale udstykning på Gl. Ørskovvej, som man efterfølgende sikrede sig.

Projektet har fået navnet Ørskovhaven og består af rækkehuse, der løbende opføres i seks klynger. De to første huse står altså klar til august, mens næste klynge, der består af fire rækkehuse, forventes klar til indflytning til jul.

- Fordelen ved at bygge i klynger i stedet for lange rækker er, at man for hver klynge, får to enderækkehuse, og det kan folk godt lide, siger Allan Christensen fra Danbolig, som har påtaget sig opgaven at præsentere projektet for interesserede købere.

Rækkehusene bygges i tre størrelser: 110, 121 og 132 kvadratmeter, og fælles for dem er, at de får en grønlig profil, da projektet udføres med bæredygtighed for øje.

- Det er et træskelet, vi bygger, og så bruger vi genanvendelige materialer, så om 100 år, når husene måske skal skiftes ud, kan man genanvende mange af tingene, fortæller Jakob Remme Overgaard, der blandt andet også fremhæver brugen af papiruld som isolering i stedet for rockwool.

Ørskovhaven kommer til at bestå af 18 rækkehuse fordelt på seks klynger. Den første klynge med to boliger er godt på vej, som det ses på billedet. Den næste klynge opføres cirka foran jordvolden. Foto: Tom Laursen

Det store fokus på bæredygtighed hos Overgaard Huse er løbende blevet implementeret siden virksomhedens grundlæggelse i 2018, men det er det første byggeri, hvor bæredygtighedsprincippet er så gennemført.

- Det er også oppe i tiden med bæredygtighed - det er ikke et 100 procent bæredygtigt byggeri, men det er et godt skridt på vejen, påpeger Niels Arne Markussen.

Rækkehusene får eksempelvis energirigtige vinduer og døre, træterrasser, lofter er beklædt med bæredygtige Troldtekt-plader, der medvirker til at skabe et sundt indeklima, der er gjort forberedelser til, at man kan lade elbiler op, og så bliver dele af facaden beklædt med træ. Det er altså flere forskellige måder at tænke energirigtigt, som projekt Ørskovhaven byder på. Også håndværkerne på byggepladsen har taget bæredygtigheden til sig, da de sørger for at sortere al deres byggeaffald med det samme.

- De synes, det er fint. De skal bare have de rette affaldsstationer, så det er nemt for dem, siger Jakob Remme Overgaard.

Rækkehusene fås i tre størrelser, og man har mulighed for at lave nogle ændringer, hvis eksempelvis man ønsker andre materialer end de udvalgte. Illustration: Overgaard Huse

Første køber har meldt sig

Tanken er, at bæredygtighed fremadrettet skal være en af værdierne for Overgaard Huse.

- Vi tager lidt ad gangen. Vi bor jo i Midtjylland, så der skal også være respekt for hinanden. Man kan ikke forvente, at man kan ændre det hele på en gang, men det er et fokusområde, og vi får mere bæredygtighed lidt efter lidt, fastslår Jakob Remme Overgaard.

- Det miljøvenlige byggeri griber mere og mere om sig, og det er godt at være eksponent for, påpeger Niels Arne Markussen.

Prismæssigt koster rækkehusene fra 2.255.000 kroner, og selvom byggeriet fortsat er i det begyndende stadie, så er det første rækkehus allerede solgt, mens et andet er reserveret, så projektet er kommet godt fra land.

- Vi håber, det hele står færdig i løbet af 2022, men det kommer selvfølgelig også an på, hvordan salget kommer til at gå, men det er helt vildt, at den første er solgt - og at man kan sælge, når der ikke er noget at vise frem endnu, siger en glad og tilfreds Jakob Remme Overgaard.