Ny hjemrejselov skal bygge oven på vigtige skridt på udlændingeområdet

13. oktober 2020, 12.47

Mattias Tesfaye. Foto: Steen Brogaard

UDREJSE Der er ingen tvivl om, at vi i Danmark i en lang årrække har haft svært ved at udsende afviste asylansøgere. De fleste følger myndighedernes afgørelse og rejser hjem, men der er stadig en stor gruppe, der ikke accepterer et afslag og dermed bliver i Danmark. I dag er der stadig cirka 1100 afviste asylansøgere i udsendelsesposition i Danmark, der blandt andet sidder på Udrejsecenter Kærshovedgård. Mere end 200 har siddet her i fem år.

Problemet er ikke opstået natten over, og det bliver heller ikke løst natten over. Men vi skal gøre det bedre. Derfor har vi præsenteret en ny hjemrejselov og en række tiltag, der skal få flere udviste kriminelle og afviste asylansøgere til at rejse hjem.

Hjemrejseloven og de nye tiltag skal bygge ovenpå de vigtige skridt på udlændingeområdet, der allerede er blevet taget af et politisk flertal henover midten af dansk politik de senere år. Vi har samlet udlændinge uden lovligt ophold på udrejsecentre for at sikre bedre mulighed for at få folk til at rejse hjem efter afslag. Vi har indført strammere kontrol og pligter for udlændinge uden lovligt ophold, så myndighederne har bedre styr på, hvor de befinder sig. Og vi har understreget i lovgivningen, at et ophold i Danmark kun er midlertidigt. Man skal rejse hjem igen, så snart det er muligt.

Siden da har vi oprettet en ny Hjemrejsestyrelse. Vi har hjemtaget hjemrejserådgivningen fra Dansk Flygtningehjælp for i stedet at sikre en fast myndighedshånd i ryggen på blandt andet de afviste asylansøgere. Og vi har igangsat et Damaskus-projekt for at revurdere opholdstilladelser givet til personer fra Damaskus. Det er ikke initiativer, der hver for sig løser problemet med afviste asylansøgere, men det er tiltag, som samlet skal styrke hjemrejseområdet.

Nu præsenterer vi endnu et tiltag. Med en ny hjemrejselov tager regeringen næste skridt i retningen af, at Danmark får en sammenhængende hjemrejsepolitik. Og vi giver myndighederne flere værktøjer til hurtigere at få udlændinge uden lovligt ophold til at rejse hjem.