Filminstitut i opråb: Mere mangfoldighed i branchen
Filminstitut og skuespillere kalder på mere mangfoldighed i dansk film. Ny rapport viser, at færre danskere med indvandrerbaggrund har roller i danske film.
Udgivet:03. februar 2023, 11.03
Læsetid:1 minut
Færre nydanskere besidder roller i danske film. I hele branchen er andelen dog steget. Det gælder blandt andet i biograferne. (Arkivfoto).
1 måned siden
KØBENHAVN Andelen af nydanskere, der i 2022 var på rollelisten i danske film, er lavere, end den var i 2018.
Det viser en ny rapport fra Det Danske Filminstitut, som siden 2013 har undersøgt den etniske mangfoldighed i danske film.
Ifølge ordnet.dk dækker betegnelsen "nydansker" over en person, der er bosiddende i Danmark, men som har rødder i et andet land.
Undersøgelsen viser, at der kun er sket begrænset fremskridt med den etniske mangfoldighed i dansk film både foran og bag kameraet de seneste ti år.
Direktøren for Det Danske Filminstitut, Claus Ladegaard, mener, at mangfoldighed er en af forudsætningerne for udviklingen af danske films kulturelle betydning og kvalitet.
- Derfor vil vi nu gentænke og genstarte indsatsen for en styrket etnisk mangfoldighed på settet og på lærredet, siger han i en pressemeddelelse fra instituttet.
Ikke kun Det Danske Filminstitut vil sætte fokus på mangfoldighed i filmbranchen. Kampagnen "Et større billede" har til formål at gøre opmærksom på udfordringerne.
Kampagnen er underskrevet af mere end 40 skuespillere. Heriblandt er skuespillerinden Laura Allen Müller, der har spillet med i DR-dramaet "Borgen", og Sandra Yi Sencindiver, der har en rolle i "Broen", medunderskrivere.
Både initiativtagerne bag kampagnen og filmbranchens organisationer vil arbejde sammen om at styrke mangfoldigheden i den danske filmbranche, oplyser Det Danske Filminstitut i pressemeddelelsen.
Det sker med inddragelse af en række aktører, som selv oplever den manglende mangfoldighed, lyder det.
Selv om færre nydanskere besidder en rolle i danske film, er andelen af beskæftigede nydanskere i branchen steget. Det gælder især inden for distribution og biografer, viser rapporten.
/ritzau/
Indlæser debat