
En stor viden om mønter: Mindeord over Bertel Jensen
Udgivet:31. maj 2023, 18.00
Læsetid:3 minutter
Bertel Jensen. Foto: Privatfoto
4 måneder siden
MINDEORD Preben Eriksen, Nørregade 48, st., Herning, Herning Møntsamler Forening, skriver mindeord over Bertel Jensen, Troldhede, der døde fredag 19. maj 2023:
Jeg traf Bertel Jensen første gang, da vi var til et orienterende møde på Trianon om at starte en møntsamlerforening i Herning. Bertel står noteret som nummer 52 ud af 54 tilmeldte, det var ikke et udtryk for hans interesse for sagen, men at listen endte, hvor Bertel sad.
Jeg blev tidligt formand for foreningen og blev klar over, at Bertel besad en stor viden om mønter, så vi fik et fint samarbejde. Vi lavede et pr-arrangement, hvor vi havde helsides omtale i Herning Bladet; i den forbindelse udstillede Bertel mønter fra vikingetid til nutid. Det tiltrak sig stor opmærksomhed og en fin medlemstilgang til foreningen.
Bertel var med fra begyndelsen, da det blev muligt for almindelige mennesker at anvende computer. Han anvendte den i landbrugsbedriften til planlægning af afgrødeskift, men også til registrering af sin møntsamling. Det blev udbygget, da han begyndte at anvende en scanner. Nu kunne han indscanne mønterne og sammenligne dem, da det jo var muligt at forstørre møntbilledet, så man kunne se selv små detaljer. Det var vigtigt for Bertel, da hans store interesse var vikingetiden og borgerkrigens mønter, som dækker tidsrummet cirka år 950 til år 1450.
Bertel var meget lokalhistorisk interesseret og fik fra Den kongelige Mønt- og Medaljesamlig en oversigt over møntfund fra Videbæk Kommune og kunne derved konstatere, at der var fundet to møntskatte fra 1300-tallet på Vorgod Kirkegård. Det var ikke gravgaver, men mønter, der var gemt i krigstid.
Bertel fandt frem til en landmand, der i begyndelsen af 1950’erne skulle have muret gulv i et svinehus. Han tog ned til Hovensvad Bæk, hvor han vidste, der var godt grus. Han kørte et læs hjem i gården og tog af sted efter et læs mere. Da han kom hjem, sad hans børn og legede købmand med nogle små metalskiver. Det var mønter fra borgerkrigens tid.
I 1970’erne fik Bertel kontakt med landmanden og kunne fortælle ham, hvornår de var fra, og at det var Danefæ, så mønterne kom til Den kongelig Mønt- og Medaljesamling.
Bertel gjorde en numismatisk opdagelse. På et tidspunkt havde han købt en mønt fra Oluf Hunger (1086-1095) med et venstrevendt portræt af kongen. Bertel konstaterede, at der til venstre for kongens ansigt var et lille ansigt i profil. Han tolkede det, som Oluf havde søgt om hjælp hos sin far Knud den Hellige ved at tilføje hans ansigt. Et tilsvarende ansigt har Bertel vist mig på Snejbjerg Kirke.
Bertel interesserede sig også for brunkulsbrydningens historie. Der blev gravet brunkul både under Første og Anden Verdenskrig. Han fandt frem til, at der under Første Verdenskrig i Torvig Brunkulslejes kantine havde været anvendt nogle hjemmefremstillede anvisninger på 50 Øre. I forbindelse med en auktion i København var Bertel heldig at hjembringe det eneste kendte eksemplar til Troldhede.
Æret være Bertel Jensens minde.


