Folkebladet efterlyser: Hvordan oplever du plejehjemmene?

Om du har gode eller dårlige oplevelser på Herning Kommunes plejehjem, hører Folkebladet gerne fra dig

Udgivet:24. maj 2023, 13.00

Læsetid:2 minutter

Situationen på kommunens plejehjem er alvorlig, viser et nyt notat. Folkebladet hører gerne fra pårørende, som vil dele oplevelser fra et af plejehjemmene. Foto: Malene Tswai

Kenneth Meinby Sørensen
Journalist
Kenneth Meinby Sørensen
Journalist| +45 9626 3725 | kso@herningfolkeblad.dk
Uddannet journalist i 2008 og har været på Herning Folkeblad lige siden. Kommunalreporter med fokus på Herning Kommune og byrådet. Bidrager dog også til dækningen af en lang række andre områder med udgangspunkt i avisens Herning-redaktion.
Se flere artikler af Kenneth Meinby Sørensen

HERNING I dag holder Social- og Sundhedsudvalget i Herning Kommune møde, og det er blandt andet med fokus på kommunens plejecentre.

I lørdagsavisen omtalte Folkebladet et notat, som ledelsen på plejehjemsområdet har skrevet til udvalget med en status efter byrådets spareplan fra i vinters.

Notatet afslører en alvorlig situation på plejehjemmene, som oplever store konsekvenser i forsøget på at holde budgetterne efter sparerunden.

De ældre kommer mindre i bad. Ligger længere tid i sengen. Har ingen aktiviteter. Får mere beroligende medicin. Og møder for lidt personale.

»Bemandingen på plejecentrene samt fagligheden er nu så lav, at der skabes grobund for en kultur, hvor forråelse kan opstå blandt både medarbejdere og ledere,« står der blandt andet.

Herning Folkeblad vil i den kommende tid sætte fokus på plejecentrene og vil gerne høre fra pårørende, som har familie på et af kommunens plejehjem.

Det kan være både gode og dårlige oplevelser og skal helst være fra 2023, da det er i år, at situationen er blevet forværret. Du kan skrive til os på herning@herningfolkeblad.dk.

Kompromis med fagligheden

Notatet beskriver, hvordan ledelse og medarbejdere oplever dagligdagen efter sparerunden, og oplister en lang række negative konsekvenser for de ældre.

»Oplevelsen af praksis er i dag, at man går på kompromis med både faglighed og respekt for den enkelte borger, at fokus er på en opgave uden at se borgeren og helheden med risiko for, at der sker flere og større fejl, og at vores borgere bliver mere utilfredse, understimulerede og dårligere i et tempo, der kunne have været forhindret med en anden indsats,« hedder det blandt andet i notatet, som sætter spørgsmålstegn ved, om plejecentrene kan blive ved med at leve op til tilsynene fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Konkret nævnes blandt andet mangelfuld hjælp til personlig hygiejne, øget risiko for faldskader, fordi ældre selv forsøger at klare sig, og ældre, der ligger i sengen indtil frokost.

Centralt i notatet er det, at antallet af medarbejdere er faldet, hvilket går ud over fagligheden og relationen til beboerne.

Ny handleplan på vej

Over for Folkebladet kalder borgmester Dorte West (V) notatet for »et bekymringsbrev fra to engagerede ledere« og slår fast, at hun tager det meget alvorligt.

Byrådet kigger ind i, at der trods sparerunden igen i år vil være budgetoverskridelser på ældreområdet, men borgmesteren garanterer, at der ikke vil komme nye nedskæringer. I stedet vil hun afvente spareplanens fulde effekt, ligesom der skal laves en ny handleplan på ældreområdet.

Der er ikke umiddelbart planer om at finde ekstra ressourcer til området her og nu. Til efteråret skal byrådet se, om der kan findes flere penge i næste års budget.

Læs også
Standpunkt: Bekymrende forhold på plejehjemmene Standpunkt: Bekymrende forhold på plejehjemmene
Læs også
Standpunkt: Bekymrende forhold på plejehjemmene

Indlæser debat