Afviste asylansøgere på højskoledag

9. august 2021, 11.16

Gerda Abildgaard. Foto: Privatfoto

MØDE En dag i sidste uge fik jeg en invitation i min mailboks. Den kom fra Margrethe Vestergaard, der er lærer på Silkeborg Højskole. På højskolen er der i denne uge et sommerkursus »Gejst« for tidligere kursister. Som frivillig på Udrejsecenter Kærshovedgård blev vi med beboerne inviteret med til et arrangement ved Bølling Sø.

12 beboere ville gerne deltage, og vi mødtes med kursisterne på p-pladsen ved Moselund. Efter en kort introduktion blev vi sendt af sted i mindre hold, hvor vores deltagere blev spredt for alle vinde. Vi havde fået at vide, at eleverne havde forberedt spørgsmål, men det vidste vores hold ikke noget om.

Jeg brugte min deltagelse som »observatør« og var samtidig lidt spændt på, hvordan vores hold ville falde til blandt de mange danske kursister. Mine overvejelser blev fuldstændigt gjort til skamme. Det var helt fantastisk at se, hvordan vi blev modtaget, hvordan kursisterne fandt det helt naturligt at inddrage dem i deres sammenhold, og hvordan de med stigende vantro hørte på de historier, som blev fortalt.

Indimellem blev vi spurgt af kursisterne om forholdene på Kærshovedgård. En af deltagerne var fra Ikast, og hun havde aldrig hørt om stedet. En anden havde en kammerat, som sidder i byrådet, og han undrede sig over, at han ikke havde hørt noget om stedet.

Eftermiddagen blev brugt til en tur rundt om Bølling Sø med orienteringspause om søens tilblivelse og Tollundmanden smukt fortalt af John Juul Eriksen fra Engesvang. Trætte men glade ankom alle til Naturcentret, hvor snakken gik livligt. Alle vores 12 deltagere deltog ivrigt i samtaler rundt omkring i græsset. Også den lækre aftensmad, som højskolen stod for, blev indtaget sammen med kursisterne.

På hjemvejen i bilerne var der god stemning. Alle var utroligt glade for at have deltaget i det sammenhold, der var så tydeligt. En af pigerne udtrykte håb om, at hun en dag også ville få lejlighed til få en uddannelse og være med i et dansk fællesskab. Men alting har en ende, og efterhånden som vi nærmede os Kærshovedgård blev den euforiske stemning afløst af en larmende stilhed. En stilhed, som vi kender alt for godt, fordi den altid indtræffer, når vi efter en dejlig dag nærmer os Kærshovedgård.

Med dette indlæg vil jeg sige en stor tak til Silkeborg Højskole. Tak fordi I har været med til at give vores 12 beboere en dejlig dag, men ikke mindst har været med til at udbrede kendskabet til, hvordan Danmark behandler afviste asylansøgere.