Fejlprioritering af DR - vi har brug for mere faktatjek, ikke mindre!

Udgivet:19. september 2022, 15.00

Læsetid:2 minutter

Emma Thorup Jacobsen. Foto: PR-foto

Af Emma Thorup Jacobsen. Bøge Allé 15 Ikast, folketingskandidat for SF og journaliststuderende

UNDERHOLDNING Ændringer i DR’s strategi og prioriteringer har resulteret i, at flere programmer lukker eller får formindsket deres sendetid markant, samt at hele 47 medarbejdere er blevet nødt til at søge andre græsgange. Jeg vil dog blot stille mig meget undrende overfor de valg, man har truffet. Blandt de programmer der lukker ned, er P1-programmet Detektor, der siden 2011 kontant og sagligt har faktatjekket politikere, magthavere og meningsdanneres påstande. Jeg mener, det er et kæmpe fejlskud fra DR’s side at lukke Detektor!

»Kan det bestå Detektor testen?« har mange, særligt politikere, spurgt sig selv om igennem tiden. DR har en forpligtelse til at levere public service, og det vil jeg i høj grad mene, at Detektor var.

Dét at have et seriøst faktatjekkende program har været med til at holde magthaverne i ørerne og tvinge folk til at stå på mål for deres udsagn.

Timingen kunne nærmest ikke være dårligere! Detektor lukker ned midt i et valgår. Vi ved, at det kommer til at fyge med påstande, lige fra hvor mange offentligt ansatte der egentlig skal fyres, til hvor meget en kontanthjælpsmodtager egentlig får udbetalt.

I disse valgkampstider har et program som Detektor for alvor sin berettigelse. En del af begrundelsen for at lukke programmet er, at tiden er en anden og at folk bedre kan gennemskue fake news i dag, end de kunne i 2011.

Man behøver dog bare at tage et kig på de sociale medier og til tider også i pressen for at vide, at der stadig ukritisk bliver delt en masse varm luft uden hold i virkeligheden.

Til gengæld har DR et væld af livsstilsprogrammer, madprogrammer med mere, og der kommer flere og flere. Spise med Price, Den store bagedyst, Hammerslag, Nybyggerne, fortsæt selv listen.

Jovist, jeg nyder da også selv et afsnit af Den store bagedyst, men kan det virkelig passe, at der er plads til et væld af underholdningsprogrammer, men ikke ét eneste program dedikeret 100 procent til faktatjek?

Indlæser debat