Plakatpatruljer i gadekamp

Et hold socialdemokrater, en radikal, to sønner af en DF'er, og tre hold med hver deres Venstre-kandidater. Der blev kæmpet om Aulums lygtepæle

13. maj 2019, 13.26

Hans Kærgaard og Jakob Kloster Jensen får de lygtepæle, de helst vil have: Foran Rema 1000. Foto: Henrik Lind Jørgensen

AULUM Alt ånder ro i Aulum en lørdag kort før klokken 12. Der er handel i gaden, men der er også noget i luften. Eller det kommer der inden så længe, for plakatkampen bliver fløjtet i gang ved middagstid.

Hans Kærgaard triller sin hvide Nissan med trailer og trappestige op nær Rema 1000.

- Det er der, de bedste pladser i Aulum findes. Der kommer mange mennesker forbi, siger Hans Kær­gaard.

Han er medlem af både den lokale og kredsens bestyrelse for Venstre, og Kristian Jensen er hans mand. Og Hans Kærgaard er Kristian Jensens mand.

- Ud over at hænge 70 plakater op her i Aulum, laver jeg også en del små videoer for Kristian, hvor folk inden for erhverv, kultur og foreningslivet fortæller, hvad de påskønner ham for, forklarer Hans Kærgaard mens han jonglerer rundt med stige, strips og plakater.

- Jeg laver otte videoer, og jeg er næsten færdig med arbejdet, fortæller han.

Hans Kærgaard er i kamp med tiden. Ikke kun fordi, det forlyder, at Dansk Folkeparti nærmer sig fra den anden ende af hovedgaden.

- Kvart i to skal jeg være til 50-årsfødselsdag hos en kammerat, så vi skal være færdige til den tid, siger Hans Kærgaard.

Han har fået assistance fra kammeraten Jakob Kloster Jensen, som ikke er partisoldat »men Hans ved godt, hvad jeg stemmer«, og så er Kær­gaards kone og søn også plakatkæmpere fra pæl til pæl.

- Det er en fed konkurrence at komme først og få de bedste placeringer. Der er noget adrenalin i blodet. Man kan godt grine lidt af det, men det her er opgaven lige nu, siger Hans Kærgaard, som ikke kun kæmper mod de røde kandidater.

Der er også to andre patruljer fra Venstre i området.

Alle tyvstarter

Jakob Kloster Jensen mener, at Dansk Folkeparti begyndte før klokken 12. Det så han, da han passerede dem nær rundkørslen.

Det kan Morten og Lasse Lund Pedersen ikke afvise. De to brødre kører for deres mor, Jette Lund, som er en af Dansk Folkepartis kandidater.

- Der var også andre, der var i gang lidt før 12. Jeg tror næsten, at alle er det, siger Morten Lund Pedersen, inden turen går fra Aulum og videre ud til andre oplandsbyer.

Socialdemokraterne Egno Bertelsen og Villy Sørensen har også et stort område, de skal dække ind. 108 plakater med Anders Andreasen og Mogens Jensen skal fra bilbagagerum til lygtepæl. I modsætning til Hans Kærgaard - og hans Kristian Jensen - som nøjes med Aulum, skal det socialdemokratiske makkerpar også til Feldborg, Haderup og Hodsager.

- Når vi har sat en plakat op, plotter vi placeringen ind på et kort, så vi kan finde den igen. Ved sidste valg glemte vi en plakat i Haderup, siger Villy Sørensen, som regner med, at der er arbejde nok til hele eftermiddagen.

Ene og erfaren

Den radikale hjælper Knud Erik Christensen har næsten klaret 60 gange Andreas på en time og otte minutter.

- Det må være erfaringen. Jeg har hjulpet i mange år, siger Knud Erik Christensen, som i modsætning til de øvrige plakathold er alene i byen.

- Min kone er hjemme og passe barnebarn, siger Knud Erik Christensen, som har passet Andreas Steenberg.

De næste uger passer plakaterne forhåbentligt sig selv.

Først monteres de dobbelte plakater med strips - og nogle med et klistermærke - og så skubbes plakaten op i to meter og 30 centimeters højde og spændes fast. Hans Kærgaard har prøvet det før. Hans portræt var i lygtepælene, da der senest var valg til regionsrådet. Foto: Henrik Lind Jørgensen
Villy Sørensen (t.v.) og Egon Bertelsen har følgeskab af Mogens Jensen og Anders Andreasen på turen rundt. Foto: Henrik Lind Jørgensen
Knud Erik Christensen skilter gerne med, hvem han støtter ved folketingsvalget. Foto: Henrik Lind Jørgensen
Læs også
Video: Kampen fra pæl til pæl
+Abonnement