Standpunkt: Hvad sker der for folk på nettet?

4. juli 2018, 13.00

Vibeke Larsen.

Hvad er det lige, der sker for mennesker, der på sociale medier kan finde på at true en fodboldspiller på livet, ønske hans familie alt muligt ondt og kalde ham de værste gloser, fordi han har brændt et straffespark?

Hvorfor skal tonen være så grov og uforskammet?

Hvorfor mener mange mennesker anno 2018 åbenbart, at de kan tillade sig og er i deres fulde ret til at overfuse og endda true andre mennesker, fordi de pågældende ikke lige gør sådan, som de synes, man skulle eller burde gøre?

Jeg synes, det er rystende, at der efter Danmarks exit fra VM åbenbart vælter svinske kommentarer og endda dødstrusler ned over Nicolai Jørgensen på sociale medier og i forskellige debatfora.

Som passioneret fodboldfan skældte jeg selv højlydt ud hjemme i stuen og brokkede mig, da Eriksen, Schöne og Jørgensen havde brændt straffespark mod Kroatien. Jeg var sur og skuffet over, at landsholdet var så tæt på, men alligevel ikke sikrede sig en kvartfinaleplads på lørdag.

Men det rækker langt ud over min fatteevne, hvordan nogen overhovedet kan komme i tanke om efterfølgende at begynde at skrive hadske ytringer på nettet, fordi spillerne brændte, og Danmark tabte.

Heldigvis har flere etablerede medier efterfølgende undersøgt kommentarerne på sociale medier og debatfora og konfronteret nogle af de personer, der har truet og tilsvinet Nicolai Jørgensen.

Det kan forhåbentligt være med til at sætte fokus på et stigende problem - og måske få folk til at tænke sig om og lade være med at skrive så grimt om andre.

Jeg læste i går et interview, som DR Sporten har lavet med en mor til en 12-årig dreng, der er en af dem, der har svinet Nicolai Jørgensen til på sociale medier. Hun er chokeret, flov og vred over, hvad sønnen har gjort, og der bliver efterfølgende talt dunder hjemme i familien. Forhåbentligt kan det få drengen til at forstå alvoren i det, han har gjort. Så han aldrig gør det igen.

Men det er desværre langt fra kun nogle umodne unge uden tanke på konsekvenserne, der gør den slags. Det er også voksne mennesker, der burde vide bedre end at opføre sig så tåbeligt.

Men det er som, nogle mennesker tror, det er betydningsløst, når de skriver grimt om andre, og at der er frit lejde, så længe de befinder sig bag en skærm og mener de grimmeste ting om hvad som helst.

For eksempel den 22-årige mand, som udtaler til TV 2, da stationen konfronterer ham med, hvorfor han har skrevet »Død over Jørgensen! Føj!« på bold.dk, at »det bare var noget, der skulle ud«, og at det ikke var noget, han tænkte over to sekunder senere.

Nej, det fortæller jo meget. Og mon ikke, det havde sat sine spor hos den 22-årige i mere end to sekunder, hvis nogen på nettet havde ønsket ham død?

Men det fatter han først, da tv henvender sig, og det går op for ham, at hans handlinger har konsekvenser. Jamen, hvad havde han da ellers forestillet sig?

- Jeg beklager, og det skal ikke ske igen, udtaler den 22-årige, som nok også kommer til at tale med politiet om ytringerne, for både DBU og Spillerforeningen vil gå til politiet med hans og andres udfald og trusler mod Nicolai Jørgensen.

Måske kan det være med til at statuere nogle eksempler, inden det her griber yderligere om sig

På gensyn her i Standpunkt på onsdag!

Vibeke Larsen

chefredaktør

vib@herningfolkeblad.dk