Opdateret: Brandfolk i timelang kamp med gårdbrand

Tirsdag aften måtte otte brandbiler haste til en brændende lade mellem Ilskov og Karup

26. februar 2020, 00.35

En brandmand steg til vejrs i stigevognen og fik en høj skorsten skubbet ned fra stuehuset. Foto: Kim Hansen

112 Masser af brandfolk måtte tirsdag aften kæmpe mod meterhøje flammer ved en genstridig gårdbrand på Gedhusvej mellem Ilskov og Karup. Branden blev opdaget ved 22.30-tiden. Den var opstået i en lade på en landejendom. Alle beboerne var i sikkerhed, men flammerne havde hurtigt rigtig godt fat i laden, der kun stod et par meter fra stuehuset.

Brandfolkene mødte talstærkt op. Der kom fire vogne fra Ikast, tre fra Karup og en enkelt fra Herning. De mange brandfolk koncentrerede sig om at holde flammerne væk fra stuehuset - ikke nogen nem opgave, da en strid vind sendte røg og gløder i netop den retning.

Vaklende skorsten

En skorsten på laden vaklede faretruende, og da den meget nemt kunne vælte over i stuehuset blev et brandkøretøj med kran kørt så tæt på bygningerne, at en af brandfolkene kunne puffe skorstenen den modsatte vej, så den dykkede ned i flammerne under stort bulder og brag.

Indsatsleder på stedet var Jan Sørensen, og han kunne konstatere, at man kort før midnat havde flammerne under kontrol.

- Nu skal der være en masse efterslukning, og vi vil også stå brandvagt herude hele natten for at sikre os, at ilden ikke blusser op igen og på ny tager retning mod stuehuset, sagde han.

Indsatslederen havde tirsdag aften ikke umiddelbart noget bud på, hvad der kunne være årsag til branden.

Stuehuset uskadt

De fleste brandfolk forlod stedet omkring klokken fem, og i løbet af natten og de tidlige morgentimer havde man haft to personer til at være brandvagt på stedet med en enkelt tankvogn.

En entreprenør blev også tilkaldt for at fjerne halm og brændende træspær fra laden. Det lykkedes også med nattens arbejde at holde ilden væk fra stuehuset.

- Stuehuset har ikke taget skade, dog har røgen fra de to længer, som brændte, haft retning mod stuehuset, så der er kommet røg ind. Derfor blev skadeservice kaldt ind, fortæller Jan Sørensen.

Klokken otte tog indsatslederen atter tilbage til stedet for at foretage en ny vurdering af situationen.

- Nu skal jeg ud og vurdere, om der er noget, der skal efterslukkes, og det er egentlig primært det, siger han.

Troede ild var slukket

Onsdag morgen havde lokalpolitiet i Herning klarlagt årsagen til den voldsomme brand.

Den startede i et pillefyr i laden. Fyret slog tilbage og spredte gløder ud i laden. Et sprinkleranlæg fik slukket branden, og ejendommens beboere skovlede det, de troede var slukkede gløder, op i en murerbalje og satte den ind i den modsatte ende af laden. Der gik ild i træpillerne igen, og den voldsomme brand startede, oplyser lokalpolitiet i Herning.