Forklar det for en fire-årig: Et blik ud over Markedspladsen fra en familiefar

2. juni 2020, 18.01

Markedspladsen i Herning. Foto: Flemming Hansen

UDSATTE Både i Herning Folkeblad og på de sociale medier har der været langet ud efter byplanudvalget, der i uge 20 offentliggjorde placeringen af et nyt opholdssted for socialt udsatte i den lille park ved Fredensgade og Dalgas Allé. Der er skrevet mangt og meget omkring placeringen i Kirsebærhaven, og jeg kan om nogen forstå, at man som nabo ønsker at beskrive den utryghed, man pludselig oplever. Der refereres konstant til en »ideel« placering på Markedspladsen - et sted, hvor de udsatte ikke vil være til gene for nogen.

Som nabo har jeg på et personligt plan svært ved at se Markedspladsen som en fantastisk placering. Allerede nu er vi som naboer plaget af en tiltagende gruppe udsatte borgere, der benytter de vestligste bænke som deres opholdssted. I stedet for en lang beskrivelse af de gener, vi som børnefamilie oplever, vil jeg hellere referere en episode fra min families Kristi himmelfartsferie:

Efter en hyggelig dag i haven med trampolinspring, græsslåning med mere kommer min fireårige dreng hen til mig og spørger: »Far, hvad betyder: Jeg dræber dig din fucking idiot?« Jeg blev ærlig talt lidt paf, inden jeg fik spurgt, hvorfor han ville vide det? »Jamen det var der en, der råbte på den anden side af vores buske«, fik han svaret. Vi fik talt om, at der nok var mennesker på Markedspladsen, der desværre ikke havde det så godt og derfor kunne blive lidt ekstra sure og sige nogle ting, de nok ikke mente. Ærligt så blev mit svar ikke specielt godt.

Som far til en dreng på syv og en på fire, havde jeg haft en forhåbning om, at forklaringen på sætningen: »Jeg dræber dig din fucking idiot« først ville blive aktuel, når mine drenge i en passende alder blev lukket ud på de sociale medier. Desværre bliver tiden i vores ellers skønne have ofte »krydret« med ukvemsord, råb, skrig og høj musik fra Markedspladsen, og det udfordrer til tider mine forklaringsevner som far.

Mine drenge synes selvfølgelig, det er spændende, når en patruljevogn er forbi tredje gang på en dag, og jeg forsøger da som far at dele deres begejstring. Men som nabo til Markedspladsen, så har jeg svært ved at se den som en fantastisk placering til de udsatte. Derfor modtog vi i mit lille hjem med glæde beskeden om, at en alternativ placering var valgt. Og vi blev ekstra glade, da Ulrik Hyldgaard i Herning Folkeblad manifesterede, at Markedspladsen var »afdiskuteret« som en ny »våd høne«.

I min opfattelse løfter Markedspladsen allerede langt over det mulige lige nu i forhold de socialt udsatte. Herudover skal den midlertidige varmestue også placeres på Markedspladsen i en længere periode meget tæt på os naboer. Dette er dybt bekymrende for mig og min familie, hvis Markedspladsen omdannes til både opholdssted og varmestue - vaner forgår ikke så let, og en ny Bethaniagade vil være skabt lige bag min have.

For en by med visionen »Her er alle muligheder åbne«, så virker det desværre til, at idéerne er ret begrænsede og lukkede, når det kommer til de socialt udsatte. Her er vision desværre for os alle, der bor i midtbyen, at vi helst vil sende sorteper op og ned af Møllegade. Selv chefredaktør Vibeke Larsen er åbenbart så velbevandret i Herning midtby, at hun i hendes Standpunkt 27. maj kan se Markedspladsen som det eneste oplagte sted, der »... kan fungere for både brugere om og omgivelserne«. Fra omgivelserne på Ny Møllevej skal der hermed lyde en opfordring til, at chefredaktøren omlægger sine cykel- og gåturer i en periode. Stien rundt om Markedspladsen er faktisk også ganske naturskøn og hyggelig. En hygge de socialt udsatte også nyder og efter min opfattelse vil nyde i endnu højre grad, hvis opholdsstedet placeres i det nordøstlige hjørne af Markedspladsen, hvilket vil gøre mange nabohaver ganske utrygge for børnefamilierne, der bor op mod pladsen.

Både chefredaktøren og andre personer, der finder Markedspladsen ideel som nyt opholdssted, er mere end velkommen forbi på min adresse. Her kan I få fornøjelsen af at forklarer to drenge på fire og syv, hvad sætninger som: »Jeg dræber dig din fucking idiot!« og »skrid din møgfisse« betyder. Bagefter kan vi jo sammen gå en tur på stien rundt på Markedspladsen og tale om, hvor oplagt et sted Markedspladsen er.

Jeg er sikker på, at mange af Markedspladsens »omgivelser« fra Ny Møllevej og Danasvej gerne går med.

Læs også:
Markedspladsen er ikke et egnet samlingssted