Om højskolerenovering: No nonsense – historiens vingesus

Udgivet:06. februar 2023, 12.17

Læsetid:1 minut

Helen Sørensen. FOTO: HENRIK OLE JENSEN

Helen Sørensen. Fonnesbechsgade 5 1. th, Herning

1 måned siden

HØJSKOLE-RENOVERING Sikke en dejlig artikel Herning Folkeblad bragte fredag 3. februar 2023 om »Højhuset-Kulturhotel« i Birk.

Den legendariske Herning Højskole (HH) står nu igen stærkt i fortællingen om Herning.

For mig ramte historiens vingesus, idet jeg siden læreruddannelsestiden i 70’erne og i årene frem fandt højskolen magisk og alt andet end mainstream.

I ungdomsårene i Herning var højskolen en del af »højt til loftet virkeligheden«, som jeg oplevede på egnen. Sådan et »guds ord fra landet« som mig var fuld af beundring og vildt imponeret over kulturen og menneskene på og omkring højskolen.

Jeg har oplevet spektakulært teater derude. HH var som bekendt berømt for sin dramalinje. I en årrække var HH den eneste højskole, der tilbød drama og teater som højskole-»pensum«. En særlig litterær oplevelse var, da en af den amerikanske beatgenerations store digtere Allen Ginsberg optrådte på højskolen blandt andet sammen med Peter Orlovsky. Vildt at opleve langdigtet »Howl« i Herning i 1983.

Senere har jeg i en årrække haft fornøjelsen at frekventere HH til øveaftener som medlem af MarieKiks. Det var forudseende, at Herning Kommune lejede en del af højskolen til brug for forskellig frivillig aktivitet, da der var brug for det.

Som almindelig kunst- og kulturinteresseret borger takker jeg for, at Johannes Jensen og Helle Mau Jensens fond købte HH og dermed lagde grunden til sikring af kulturarven og fortællingen herom. Selvfølgelig også en kæmpestor tak til Anne Marie Mau, som står i spidsen for fonden, for villigheden til at dele et væsentligt kulturelt fyrtårn med os andre.

Jeg håber investeringen også har forretningsmæssigt potentiale, ligesom Birk i Herning Kommune forhåbentlig igen får mere fokus som kunstnerisk, uddannelsesmæssig og kulturel spydspids.

Indlæser debat