Mandagsrefleksion: Intet kan matche en rigtig biografoplevelse

19. april 2021, 11.58

Bjarne Raabjerg, direktør Ikast Bio. Foto: Tom Laursen

BIFFEN Jeg glæder mig rigtigt meget til 6. maj. Det er dagen, hvor biograferne, og dermed også min arbejdsplads, Ikast Bio, må åbne igen.

Jeg har været hjemsendt med lønkompensation siden midt i december, hvor vi blev tvangslukket. Og selvom jeg da har nydt en del af tiden hjemme uden en sprængfyldt kalender, glæder jeg mig nu som et lille barn til at komme i gang og til at tage imod kulturhungrende gæster.

Det har været med en vis nervøsitet, vi fik datoen for åbningen.

For hvilken virkelighed kunne vi se ind i? Mange har talt om, at biografbranchen ville dø af coronaens snærende bånd. Fordi streamingtjenester og hjemmebiografer ville overtage underholdningen og filmformidlingen totalt.

Nuvel, hvis jeg skal svare for mig selv, har jeg i coronaåret ikke manglet muligheden for at se film. Der har været et godt og bredt udvalg af både nye og relancerede film på diverse streamingtjenester. Så jeg har ikke set færre film end før.

Men jeg har manglet noget andet, nemlig det at gå ud sammen med fruen, familien og venner for at opleve noget sammen.

Og her er biografoplevelsen noget helt særligt. I modsætning til at se film derhjemme, skal man slukke mobiltelefonen, filmen sættes ikke på pause, hvis man lige skal tisse eller lave en kop kaffe. I biografen tvinger vi dig til at være helt fokuseret på historien oppe på lærredet. Og i vores flygtige social-media-hverdag, er det en fuldstændig unik mulighed for at give plads til en oplevelse, du normalt ikke giver dig selv ro til foran fjernsynet.

Og så er det, at man indhyllet i mørke og fantastisk lyd, kan give sig hen i oplevelsen.

Dertil er jeg bare nødt til at sige, at uanset hvilken fantastisk og hundedyr hjemmebiografløsning du har valgt, vil det aldrig nogensinde kunne matche en rigtig biografoplevelse. Jeg har været inviteret til at se nogle af verdens fineste hjemmebiografløsninger, og jeg kommer hver gang ud med tanken, at det var da fint, men ikke i nærheden af den rigtige biografoplevelse.

Nu, hvor vi skal til at planlægge programmet for tiden efter 6. maj, må jeg sige, at jeg er optimist. Filmudlejerne har virkelig meget at tilbyde, og vi er faktisk helt oppe at køre over udbuddet.

Ved første genåbning kunne vi næsten ikke lave et fuldt program. Denne gang har vi rigeligt at vælge imellem, og det er fantastisk - og faktisk lidt uventet.

Indlæser debat...