DR-promovering øger ikke tillid til ulveovervågning

4. juni 2020, 13.20

Foto: Adobe Stock Photo

ULVE Tv-dokumentaren »På sporet af ulven«, som DR1 sendte for nyligt, handler om, hvordan den nationale ulveovervågning forsøger at holde styr på ulvene i Danmark. Og hvad de synes, vi skal vide om ulvene i Danmark.

Med dramatiske billeder af en sort landrover med store projektørlys, der kører gennem de mørke og våde vestjyske skove, følger man de to »frivillige sporsamlere« Thomas Boesdal og Søren Kokholm Krabbe, mens de kigger på vildtkamerabilleder af mountainbikere og ryttere på de offentlige skovveje i jagten på foto af ulve og lort på vejen.

De frivillige sporsamlere filmer, hvordan en ulv overfalder et stykke hjortevildt og følger sporene til nogle skeletrester, der ifølge programmet dokumenterer, at ulven altid spiser op. Kraniet, som de viser frem, er dog irgrønt af alger, så mon ikke ræve, grævlinge, fugle, myrer og mange andre har haft fornøjelse af det nedlagte byttedyr i meget lang tid?

Også forskningsleder Kent Olsen fra Naturhistorisk Museum Aarhus er i felten for at undersøge en ulvedræbt krondyrkalv midt på en hede.

»Det, der er vigtigt at vide, er at kunne sige hvilken ulv, der er tale om«, forklarer Kent Olsen fra den nationale ulveovervågning, der dog hidtil ikke har offentliggjort præcist hvilke ulve, der står bag de seneste års mange dokumenterede angreb på jyske husdyr.

Han gentager i stedet forskernes udokumenterede påstand om, at fire ulve fra det første Stråsø-kobbel nok er blevet skudt.

»Vi har ikke noget, der tyder på, at ulvene bliver påkørt og dræbt i Danmark i nævneværdigt omfang. Det antal ulve, der er forsvundet, indikerer klart, at der er en kryptisk dødelighed, som vi simpelthen ikke kan forklare. Det kan være, at de bliver skudt. Vi har ét tilfælde, hvor det er dokumenteret den 16. april 2018. Der skete dét i hvert fald«, siger Kent Olsen.

Han henviser til den ulovlige bortregulering af en af hvalpene, som fik »de overlevende« til at søge mod Tyskland. At ulve ikke »i nævneværdigt omfang« bliver påkørt i Danmark betyder, at Kent Olsen bevidst undlader at nævne, at den nationale ulveovervågning med dna-analyse af hår fra en kofanger selv har dokumenteret, at en ulv blev ramt af en bil i Sønderjylland 3. februar 2019.

Et nyt foto i tv-programmet er fra 28. marts i år og viser den drægtige tæve, som lige nu er skyld i, at en del af Stråsø Plantage er spærret af for offentligheden frem til august for at give ulven ro i yngletiden. Alligevel vejledte netop Boesdal og Krabbe i søndags på Facebook skovgæster til at opsøge et areal lige uden for forbudszonen for at se friske ulvespor.

Samme duo forsøgte også at få fat i de foto af den drægtige tæve, som en lokal borger fangede på sit eget vildtkamera 5. april. Borgeren sagde nej til at udlevere billederne. Blandt andet for at beskytte sin privatadresse mod ulveturister og overvågning.

Men den nationale ulveovervågning registrerede alligevel billederne som en sikker observation af ulv; indleveret af »Anonym til Naturhistorisk Museum Aarhus«. Efter borgerens henvendelse er »indberetningen« nu slettet.

Jeg er ikke vildt imponeret af den nationale ulveovervågning. Heller ikke efter DR’s promovering.