Nu er hele kommunen farvet rød: Her er myndighedernes særlige anbefalinger

Med et incidenstal på 400 søndag og et på 395,53 mandag sender Statens Serum Institut Ringkøbing-Skjern på listen over kommuner, der skal køre efter særlige anbefalinger

30. november 2021, 08.57

Mandag gik Ringkøbing-Skjern Kommune fra at have sogne med særlige anbefalinger til håndtering af coronasmitten til, at hele kommunen nu er underlagt særlige anbefalinger. Dermed er hele kommunen i "rød". På SSI's kort er alle kommuner med en incidens over 200 farvet rød. Foto: Kortudsnit SSI

RINGKØBING-SKJERN Egentlig var det såkaldte incidenstal for Ringkøbing-Skjern Kommune »kun« på 395,53, da Statens Serum Institut mandag klokken 14 udsendte de nyeste coronatal for hele landet.

Læs også:
Videbæk sogn rammer coronagrænse: Kun Videbæk Skole rammes
Abonnement

Men da kommunen søndag var oppe på en incidens på 400, det vil sige antal smittede pr. 100.000 borgere, er hele Ringkøbing-Skjern Kommune nu blandt de i alt 62 kommuner, hvor der er iværksat lokale smittedæmpende tiltag.

Det betyder, at borgerne i hele kommunen opfordres til at være ekstra opmærksomme på at efterleve anbefalingerne i Sundhedsstyrelsens generelle vejledninger om forebyggelse og håndtering af smittespredning af covid-19.

- Vi har alle sammen en interesse i at forsøge at inddæmme smitten, så vi passer bedst muligt på de svageste i samfundet - så vi fortsat kan holde samfundet åbent, siger kommunaldirektør Jens Peter Hegelund Jensen.

Læs også:
Covid-19 er tilbage: Vorgod Sogn igen hårdt ramt
Abonnement

Foreninger inddrages

Det er dermed ikke længere nogle få sogne, der skal prøve at efterleve skærpede anbefalinger, det er hele kommunen, og det får nu også betydning for foreningslivet.

Myndighederne opfordrer til, at man i idrætslivet og foreningsverdenen afholder aktiviteter, herunder sociale arrangementer, inden for mindre og faste grupper/hold, hvor dette kan gøres som en naturlig del af aktiviteten.

Det er altså ikke forbudt at gå til håndbold, fodbold, spejder eller børneklub. Anbefalingen går på, at man gør det i mindre og faste grupper.

Og endelig er der en opfordring til, at forældre så vidt muligt afleverer og henter børn udendørs. Forældre og andre voksne opfordres desuden til at holde afstand. Afstandsanbefalingen gælder ikke mellem udøvere, trænere samt mellem forældre og børn ved børne-voksenaktiviteter.

Som noget nyt har sundhedsmyndighederne nu også anbefalinger til, hvordan man kan nedbringe smitten i idræts- og foreningslivet. Det betyder, at man opfordres til at møde omklædt til sin idrætsaktivitet (dog ikke i tilfælde af eksempelvis svømning)

Alle skoler ramt

I fredags skrev Herning Folkeblad om de to skoler i Videbæk by - nemlig Videbæk Kristne Friskole og Videbæk Skole. Men fordi friskolen har adresse i Herborg sogn, så var den ikke ramt af særlige anbefalinger. Det er den nu, for nu gælder det samtlige skoler i hele kommunen uden undtagelse.

I skoler og på dagtilbudsområdet vil børnene for så vidt muligt blive holdt inden for egen stue eller stamklasse - også i frikvarterer, ligesom aktiviteter i SFO og fritidstilbud organiseres, så børnene er i faste grupper af børn og pædagogisk personale.

Desuden lyder der en opfordring om at aflyse større sociale arrangementer på tværs af klasser eller stuer, og til at sociale arrangementer som for eksempel klassefester, fødselsdage og fælles morgenmad holdes inden for stamklassen.

Hold afstand, hold rent

Den høje incidensrate i kommunen betyder, at alle borgere anbefales at lade sig teste og at blive vaccineret mod covid-19, hvis man ikke allerede er blevet det. Herudover betyder det, at der er ekstra fokus på at holde afstand, at holde rent og at spritte hænder.

En af anbefalingerne er også, at borgerne får jævnlige test. I kommunen er der fire testcentre. Det er i Rofi Centret i Rindum og Videbæk Idræts- og Fritidscenter. Her kan man få den såkaldte PCR-test.

I Skjern Centret og på Vellingvej 41 i Ringkøbing kan man få en lyntest med svar inden for 30 minutter.

Indlæser debat