Ny overenskomst giver mere til alle

28. marts 2020, 09.09

Egon Nykjær. Foto: Flemming Hansen

FORLIG For mig er der ingen tvivl. Overenskomstforliget her i 2020 er ét af de bedste resultater, vi fra dansk fagbevægelses side har været med til at skabe i nyere tid.

Aftalen faldt på plads for knap en måned siden, og danske lønmodtagere skal nu tage stilling til aftalen.

Mig og min bestyrelse i Dansk Metal Herning bakker i den grad op om den nye overenskomst, og det er der flere grunde til.

Først og fremmest hæver vi fritvalgskontoen med tre procent, så den stiger fra fire procent til syv procent. Nu er det måske ikke alle, der ved præcis, hvad fritvalgskontoen er. Men forbedringen er et resultat, som kommer alle til gavn. For netop fritvalgskontoen kan man jo bruge til lige, hvad man har lyst til. Den kan blive udbetalt til at have det ekstra godt på ferien, eller den kan som noget nyt også dække barnets anden sygedag. Eller det ældre medlem kan bruge pengene fra fritvalgskontoen til at købe sig seniordage eller til noget mere pension. Og lige nøjagtig pension er et vigtigt spørgsmål, som optager mange - både her i det midtjyske og i resten af landet.

Med aftalen får lærlinge nu pension, allerede fra de er 18 år og ikke fra 20 år, som de har fået indtil nu. I kroner og ører betyder det mere end 100.000 gode danske kroner ekstra, når de engang skal på pension.

Som afdelingsformand oplever jeg af og til, at medlemmer bliver opsagt. Det er en ærgerlig situation - ikke mindst for de lønmodtagere, der pludselig står uden arbejde. Derfor er jeg meget tilfreds med, at mulighederne for efteruddannelse nu bliver forbedret for de medarbejdere, som er uheldige at blive opsagte. Bedre muligheder for efteruddannelse kan være med til at sikre, at vi får lønmodtagere hurtigere tilbage i job. Det er win-win - både for samfundet og for den enkelte.

Jeg kunne nævne mange flere gode elementer i aftalen.

Bedre barselsmuligheder, mere løn under sygdom, højere mindsteløn og bedre vilkår for vores arbejdsmiljørepræsentanter ude på virksomhederne. Men det vigtigste for mig er altså, at den nye overenskomst kommer alle vores medlemmer her i Herning-området til gavn. Derfor skal der heller ikke være nogen tvivl om, at vi i Dansk Metal Herning opfordrer alle lønmodtagere til at stemme ja, når startskuddet til afstemningen bliver fyret af.