Messerschmidt nåede ikke at forklare sig på dag 1 i retten

Først fredag kommer Morten Messerschmidt til at forklare sig i sag om svig med EU-penge og en falsk kontrakt.

Udgivet:24. november 2022, 16.59

Læsetid:2 minutter

Morten Messerschmidt fik ikke lejlighed til at forklare sig torsdag i Retten på Frederiksberg. Han skal afhøres fredag.

/ Ritzau /

KØBENHAVN En udadtil selvsikker Morten Messerschmidt fik torsdag aldrig lov til at sætte sig i vidneskranken i Retten på Frederiksberg, hvor han er anklaget for svig med EU-midler og dokumentfalsk.

Den første dag af i alt 15 planlagte gik med, at anklagemyndigheden og forsvarsadvokaterne fremlagde en række mailudvekslinger og andre dokumenter, som kommer til at spille en central rolle i sagen.

Sagen er mere eller mindre en reprise af en sag fra Retten i Lyngby, som Østre Landsret bestemte, skulle gå om. Det skulle den fordi dommeren i Lyngby-sagen havde ytret sig på Facebook i en grad, som gjorde ham inhabil.

Men Messerschmidt vil i den nye sag føre flere vidner. Og derudover har han fremlagt to lydfiler, der efter hans egen opfattelse understreger, at der vitterligt var en EU-konference på Color Hotel i Skagen sideløbende med Dansk Folkepartis sommergruppemøde i 2015.

For det er det, som er sagens kerne. Hvad er de penge, som EU-partialliancen Meld betalte i august, blevet brugt på?

Hvis de er gået til en EU-konference, så har Messerschmidt efter alt at dømme en god sag. Men er de alene gået til at betale en del af den regning, som Dansk Folkeparti ellers skulle have afholdt, ser det mere dunkelt ud for partiformanden.

Sidstnævnvte scenarie var det, som Retten i Lyngby i august i fjor lagde til grund:

- Der har således hverken formelt eller reelt fundet nogen Meld-konference sted i Skagen i 2015, lød det i dommen, som mundede ud i en straf på seks måneders betinget fængsel.

Men den dom er ikke længere det papir værd, den er skrevet på. For da landsretten i december valgte at hjemvise sagen, ja så blev alt nulstillet.

Spørgsmålet er nu, om dommere og domsmænd i Retten på Frederiksberg vil vurdere beviserne anderledes, end de gjorde i Lyngby. Og om det nye bevismateriale kan ændre på rettens billede af sagen.

Hvad Messerschmidt selv har at sige til det hele, finder vi ud af fredag, hvor han fra først på formiddagen skal afgive forklaring i sagen.

Dommen skulle efter planen være afsagt inden jul. Men de tre første planlagte dage blev aflyst, da Folketinget først skulle ophæve Messerschmidts immunitet, som blev genetableret, i forbindelse med hans genvalg ved valget den 1. november.

/ritzau/