
Grønt fokus på modeugen: Fire lokale tøjfirmaer går forrest
Modevirksomheder opfordres til at følge med ind i et forpligtende samarbejde om mere miljøvenlig tøjproduktion
Udgivet:09. august 2022, 18.11
Læsetid:3 minutter
Miljøminister Lea Wermelin (midten) har udpeget Maria Glæsel (t.v.), direktør i tøjvirksomheden Aiayu, som forperson for et nyt samarbejde i modebranchen. Ved præsentationen deltog også Betina Simonsen, direktør i Lifestyle & Design Cluster, der skal fungere som sekretariat for sektorsamarbejdet. Foto: PR-foto
1 år siden
BÆREDYGTIGHED Miljøminister Lea Wermelin offentliggjorde mandag starten på et grønt sektorsamarbejde mellem ministeriet, 10 modevirksomheder og tre organisationer med ambitioner om at engagere en større del af den danske mode- og tekstilbranche. Initiativet skal sikre flere genanvendte materialer, design der giver produkterne flere liv og nye forretningsmodeller med fokus på gensalg.
Lanceringen sker forud for modeugen i København, hvor Lifestyle & Design Cluster med base i Herning samler over 40 mode- og tekstilvirksomheder i en cirkulær udstilling på modemessen CIFF.
Blandt de 10 virksomheder, som allerede har tilsluttet sig det nye sektorsamarbejde, finder man de to største modekoncerner Bestseller og DK Company med hovedsæde i Brande og Ikast. Men også et par af de mindre aktører fra lokalområdet er med i form af Dansk Wilton fra Herning og Green Cotton fra Ikast.
For hele branchen
Nu håber brancheorganisationen Dansk Mode & Textil (DM&T), som er en af de tre organisationer i sektorsamarbejdet, at mange af branchens virksomheder vil tilslutte sig.
- Dette er et samarbejde for hele den danske mode- og tekstilbranche, og vi håber på stor opbakning fra små, mellemstore og helt store aktører. Den stigende politiske regulering af branchen får betydning for alle de danske virksomheder, og ved at tilslutte sig samarbejdet og binde sig til en række mål allerede nu, er man langt bedre stillet, når lovgivningen kommer. Dermed er det også en god måde at fremtidssikre sin virksomhed på, siger Marie Busck, CSR- og bæredygtighedschef i DM&T.
Selvom en stor årlig undersøgelse af mode- og tekstilbranchens bæredygtige initiativer viser, at der generelt er fremgang i den grønne omstilling, viser undersøgelsen også, at branchen fortsat har stort forbedringspotentiale på det cirkulære område. Det kan det nye sektorsamarbejde også være med til at ændre på, forudser Marie Busck:
- Det er afgørende, at den danske branche går i samme retning i den cirkulære omstilling med tanke på de massive lovkrav, vi står overfor. Samtidig vil det give både branchen og den enkelte virksomhed en uvurderlig vide. Ved at gå sammen om fælles mål nu, vil den danske branche således være godt klædt på, når kravene rammer, og derfor opfordrer vi hele den danske branche - uanset virksomhedsstørrelse - til at støtte op og indgå i dette sektorsamarbejde, siger hun.
40 procent genbrug
I løbet af efteråret går en række arbejdsgrupper i gang med at operationalisere og definere målene samt finde løsninger for, hvordan både store og små virksomheder kan nå i mål.
- Det her er bare startskuddet. Nu går arbejdet i gang, hvor vi gennem arbejdsgrupper skal sætte delmål, finde fælles definitioner og løsninger, der kan bruges i både små og store virksomheder, udtaler Betina Simonsen, direktør i Lifestyle & Design Cluster, der skal fungere som sekretariat for sektorsamarbejdet.
Samarbejdet tager udgangspunkt i en cirkulær vision for branchen: En vision om at al tøj og tekstil fra danske virksomheder skal bestå af mindst 40 procent genanvendt materiale, og at tøjet vil være designet til at have flere liv. Samtidig skal en større del af omsætningen på tøj i Danmark komme fra genbrug.
10 er med
Disse 10 virksomheder deltager i sektorsamarbejdet, hvor også organisationerne Dansk Mode & Textil, Lifestyle & Design Cluster og Wear/Dansk Erhverv er med:
Bestseller
DK Company
Dansk Wilton
Green Cotton
Salling Group
Ganni
Jysk
Aiayu
Mammut Hoffmann
Trendsales