Veninde-kærlighed rimer på ærlighed

De er ikke til at leve uden, selvom de kan være så ærlige, at man slår sig på det. Til gengæld er de tillidsfulde, loyale og nogle gange for livet. Vi snakker selvfølgelig om veninder, og dem skal vi blive meget bedre til at tale om. Det mener Karen Dich, hvis nye bog, »Livslang ærlighed«, hylder venindeskabet og forsøger at give kvinder et sprog til at tale om det helt specielle bånd, de knytter til hinanden

10. januar 2021, 09.00

De kan give gode råd om alt fra menstruationskopper til mænd.

De holder ens hår, når man har fået for meget indenbords, og lægger gerne øre til ens seneste tvivlsomme Tinder-date i jagten på den eneste ene.

De er der, når prins Charming slår benene væk under en - og igen med en flaske hvidvin under armen til at samle stumperne af ens hjerte, når det viser sig, at han slet ikke var så sød, som profilteksten ellers gav udtryk for.

De kan være hudløst ærlige og pakker ikke tingene ind, og selvom det kan svie, så skal man jo indimellem høre sandheden fra fulde folk, børn - og selvfølgelig ens veninder.

Ærlighed sammen med tillid og loyalitet er også en af de mange kvaliteter, der blev ved med at dukke op, da kulturjournalist og dramatiker Karen Dich satte sig for at researche, hvad det er, der gør venskabet mellem kvinder til noget ganske særligt.

- Det er nogle af de vigtigste og mest meningsfulde relationer, man kan have som kvinde, og for rigtig mange veninder bliver man hinandens livsvidner, og det kan kun lade sig gøre, fordi der er en ærlighed til stede, hvor man kan sige alt til hinanden, men hvor man også kan komme med sure opstød og vise sine grimmere sider frem, når livet giver en modspil, siger hun.

Langtidsholdbart

Karen Dich havde i lang tid gået med idéen om at skrive en række essays om, hvordan veninder bliver fremstillet i litteraturen og populærkulturen, men i samarbejde med forlaget People’sPress blev idéen bredt yderligere ud. »Livslang ærlighed« forsøger i stedet at indkapsle essensen af venindeskabet gennem en stribe dobbeltinterviews med alle mulige typer veninder i alle aldre - både kendte og ukendte - krydret med eksperter og analyser af venskabet mellem kvinder fra fiktionens verden.

- Det er jo en vanvittig vigtig og spændende menneskelig relation, som desværre har fået alt for lidt opmærksomhed, og det til trods for at venindeskabet er så langtidsholdbart, at det i mange tilfælde varer meget længere end parforholdet, også fordi kvinder lever længere end mænd. Derfor mangler vi også et sprog for at kunne snakke om det, for i sidste ende vil det kun styrke det, siger Karen Dich.

Pærer og bananer

Nu tænker læseren måske, at der gennem tiden er blevet fortalt masser af historier om stærke venskaber i både bøger og på film, og det er også korrekt, men det har i vid udstrækning handlet om venskabet mellem mænd.

Og groft sagt er det som at sammenligne pærer og bananer, for der er uden tvivl forskel på mænd og kvinders venskaber.

Det mener kultursociolog og foredragsholder Emilia van Hauen, der i mange år har beskæftiget sig med køn og moderne fællesskaber:

- Mænds venskaber udspringer traditionelt set fra interessefællesskaber frem for følelsesfællesskaber. Det vil sige, at de knytter bånd over en aktivitet af en slags, for eksempel fodbold, musik eller film, mens kvinder skaber en følelsesmæssig forbindelse, der så også beror på ærlighed og loyalitet, og hvor der er en tryghed, et helle, til at snakke om alting, siger hun.

Det helle, hvor man kan snakke om følelser, private sager og livets store spørgsmål, finder mange mænd i deres parforhold, og det kan også være en af forklaringerne på, at når et par splitter op, står manden ofte alene tilbage, mens kvinden derimod har mange at kunne græde ud ved.

For den allerstørste forskel på venskaber og venindeskaber er, at kvinder taler med hinanden om alt. Lige meget, om det er et sløjt sexliv, børneopdragelse eller at chefen er et fjols, så er der plads til at få luft for det hele, mener Karen Dich:

- Fixpunktet for veninder er den tilbagevendende samtale, og den fungerer både som en tillidserklæring og en ventil. Mens mænd spiller fodbold, så snakker kvinder over et glas vin eller en kop kaffe. Den intime, emotionelle samtale er den primære aktivitet kvinder imellem, og det er også derfor, kvinder stiller flere krav til hinanden; fordi de investerer så meget af sig selv i venskabet, siger hun.

Veninder er underrepræsenteret

Til trods for at over halvdelen af jordens befolkning er kvinder, og at kvinder ifølge et nyt fransk studie i gennemsnit lever syv procent længere end mænd, har fænomenet veninder gennem tiden været underligt fraværende i populærkulturen og offentligheden.

- En af forklaringerne er, at kvinders relationer historisk set hørte til i det private rum, i hjemmet, mens mænds var ude i det offentlige rum. Der er stadig en kulturel bias at gøre op med, men den er udfordret voldsomt af den stadig voksende singlekultur, der blandt andet betyder, at manges mest meningsfulde og langvarige relationer bliver til veninder og ikke kærester, siger Karen Dich.

Inden for film, tv og bøger er det først inden for de sidste 15-20 år, at venindeskabet for alvor er begyndt at fylde. Mange vil fremhæve »Sex & The City« om de fire veninder fra New York som den allerførste mainstream-tv-serie, der handlede om kvinders venskab med hinanden, også selvom den mest handler om deres forhold til mænd.

Siden fulgte hitserier som »Girls« og »Skam«, og spørger man Emilia van Hauen, skyldes udviklingen også, at der er kommet mere fokus på venner frem for familie.

- Individualiseringen har medført, at det er blevet mere normalt at se sine veninder som sin selvvalgte familie, og nogle prioriterer dem endda højere. Derfor er det også underligt, at kærligheden til veninder kommer efter den romantiske relation, for mange venindeskaber overlever parforholdet med længder. Alligevel snakker vi kun om kærestesorg og ikke om venindesorg, selvom jeg vil vove at påstå, at det gør lige så ondt og er lige så relevant at snakke om, siger Emilia van Hauen.

Sæt ord på relationen

Et af Karen Dichs håb med »Livslang ærlighed« er at give kvinder et sprog til at tale med hinanden om det helt unikke venskab, de har. For som beskrevet har det kvindelige venskab historisk været underrepræsenteret i offentligheden, selvom dét at have gode veninder er både vigtigt og uundværligt.

Til bogen interviewede Karen Dich en lang række kendte kvinder, blandt andre Pernille Skipper, Lone Theils og Iben Maria Zeuthen, men også en stribe almindelige kvinder og deres bedste veninder.

Ét gik igen, når de interviewede skulle sætte ord på deres venskab:

- Et grundtræk var, at veninderne sjældent havde talt sammen om deres venskab - også selvom de måske havde kendt hinanden hele livet. Den her meta-samtale om, hvorfor de egentlig var så gode veninder, og hvad de kunne lide ved hinanden, manglede, og det bekræftede bare min påstand om, at kvinder har manglet et sprog for at kunne tale om deres venskab og kærlighed til hinanden, siger Karen Dich.

Hun bliver bakket op af Emilia van Hauen, der også mener, at det kun kan føre noget godt med sig, hvis veninder bliver bedre til at snakke med hinanden om, hvad de forventer af hinanden.

- Et venindeskab bygger på en gensidig kontrakt, og derfor vil det også kun blive stærkere af, at man tør forventningsafstemme med hinanden og snakke om de her ting, siger hun.

- Kvinder er i forvejen mestre til at snakke om alt, så det er på tide, vi også kan snakke om vores indbyrdes forhold. Det er en fin anledning til at lære hinanden endnu bedre at kende, og i sidste ende vil det kun styrke relationen og give dybere venskaber, siger Emilia van Hauen.

Fakta:

Veninder

Kvinder finder sammen i følelsesfællesskaber, mens mænd traditionelt set knytter bånd over interesser og aktiviteter, de kan lave sammen.

Gode veninder kan sige alt til hinanden, for ærlighed og tillid er et af de kendetegn, der går igen og igen, når kvinder skal sætte ord på deres venskab.

Flere studier viser, at mennesker med stærke relationer og tætte veninder er mere lykkelige, lever længere og har et lavere stressniveau. Derudover kommer kvinder sig oftest hurtigere end mænd over en skilsmisse, hvilket kan hænge sammen med, at de kan snakke om deres følelser med deres veninder.

I victoriansk litteratur beskrives veninden tit som en hjælper, som skal hjælpe den kvindelige hovedperson med at finde en ægtemand, og den historie ser man også stadig i populærkulturen. Dog er selve venindeskabet de seneste 15-20 år blevet omdrejningspunktet i mange film, tv-serier og bøger. Tv-serien »Sex & The City« åbnede ballet, og siden har »Skam« og »Girls« blandt mange andre fulgt. Af bøger kan nævnes »Samtaler med venner«.